Torsdag och dĂ„ serverar man soppa, det Ă€r ju sedan gammalt. Den hĂ€r enkla svampsoppan funkar med vilken skogssvamp som helst. I denna valde jag fĂ€rska champinjoner men har du trattisar, kantareller eller Karl-Johan gĂ„r det precis lika brađ€©đ!
Sept. 25, 2022
1 msk smör
400 g fÀrska champinjoner eller annan skogssvamp
1 st schalottenlök
3 st vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
0.5 kruka fÀrsk timjan (eller 2msk torkad timjan)
1 msk dijonsenap
1 l svampbuljong
2 msk kantarellfond
1 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrÀdde
NÄgra stÀnk pressad citron
Salt
Vitpeppar
TÀrnat knaperstekt bacon & créme fraiche till garnering.
1. Börja med att koka upp 1 liter Svampbuljong i en kastrull.
2. Skiva svamp, chili, vitlök & schalottenlök i lÀmpliga skivor. FrÀs dem sedan i smöret i en annan kastrull.
3. HÀll buljong, fond, timjan, dijonsenap, vitt vin & matlagningsgrÀdden. Rör om och lÄt sjuda i ca 20min eller tills du nÄt önskad krÀmighet i soppan.
4. Smaka av med salt, peppar & citronsaft.
5. Mixa soppan eller servera den som den Àr med hela svampbitar. Toppa & servera soppan med créme fraiche, knaperstekt bacon & ett gott lantbröd.