Smarrig kantarellmacka pรฅ hembakt vetebrรถd med fรคrska รถrter och fond.
Sept. 21, 2022
๐๐๐ ๐๐๐๐ง ๐ฉ๐๐ง๐๐๐ฅ๐ขฬ๐
9dl mjรถlk
75g jรคst
4msk brรถdsirap
2msk valfria frรถn (jag anvรคnde camelinafrรถn)
3tsk salt
4dl mandelmjรถl
12 st vetemjรถl
๐๐๐ก๐ง๐๐ฅ๐๐๐๐ฆ๐ง๐จ๐ฉ๐ก๐๐ก๐
100g smรถr
200g kantareller
200g lรถvbit, strimlad
3st schalottenlรถkar, finhackade
3st vitlรถksklyftor, finhackade
1msk dijonsenap
2dl fรคrsk salvia eller timjan, finhackad
1msk vetemjรถl
1msk viltfond eller kantarellfond
4dl matlagningsgrรคdde
Citronsaft
Riven parmesan
Salt
Peppar
๐๐๐ ๐๐๐๐ง ๐ฉ๐๐ง๐๐๐ฅ๐ขฬ๐
1. Vรคrm mjรถlken till 37 grader. Lรถs upp jรคsten med saltet och mjรถlken. Tillsรคtt sirap, frรถn och mjรถlet, lite i taget. 2. Knรฅda ihop degen pรฅ ett mjรถlat bakbord eller i bakmaskin. Lรฅt degen jรคsa รถvertรคckt i bunken i 40 minuter. 3. Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till tjocka lรคngder. Forma 4 limpor och lรคgg pรฅ bakplรฅtspapper pรฅ ugnsplรฅt. 4. Lรฅt jรคsa under bakduk i 40 minuter. Sรคtt ugnen pรฅ 220 grader. Grรคdda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Tรคck eventuellt brรถden med ett bakplรฅtspapper mot slutet av grรคddningen. 5. Pensla med kallt vatten & lรฅt svalna under duk pรฅ galler.
๐๐๐ก๐ง๐๐ฅ๐๐๐๐ฆ๐ง๐จ๐ฉ๐ก๐๐ก๐
1. Frรคs ur vรคtskan ur kantarellerna och smรถrstek dem knapriga i hรคlften av smรถret. Stรคll รฅt sidan. 2. Stek lรถvbiten i resten av smรถret sรฅ den fรฅr fin fรคrg, tillsรคtt lรถken och salvian. Lรฅt bli mjukt. 3. Pudra รถver mjรถlet, rรถr om. Tillsรคtt dijonsenap, viltfond och matlagningsgrรคdde. Lรฅt gรฅ ihop och bli stabbigt. Smaka upp med citronsaft, salt & svartpeppar. 4. Skeda upp stuvningen pรฅ rostat brรถd, toppa med massor av riven parmesan och lite persilja!