Ikväll blev det en grym middag. Saftiga järpar och kryddig pepparsås som bryts av av söt lingonsylt🤩👏. Ni bara måste testa detta.
Sept. 18, 2022
500 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
4 st vitlöksklyftor, pressade
1 st ägg
2 dl mjölk
0.5 dl ströbröd
1 dl färsk persilja, finhackad
1 msk viltfond
1 msk scharlottenlöksfond
1 msk dijonsenap
1 msk torkad timjan
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk chilipulver
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning
1 msk smör
3 st små scharlottenlökar, finhackade
1 tsk av vardera mortlad; grönpeppar, rosépeppar, svartpeppar & vitpeppar
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 st köttbuljongtärning
5 dl matlagningsgrädde
Salt
𝖩𝖠̈𝖱𝖯𝖠𝖱: 1. Blanda samman alla ingredienserna till en smidig smet.
2. Forma järpar och stek i smöret tills de får fin färg och är genomstekta.
𝖯𝖤𝖯𝖯𝖠𝖱𝖲𝖠̊𝖲: 1. Hetta upp en panna/gryta med smör. Fräs scharlottenlök och peppar mjukt.
2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa någon minut.
3. I med vinet, låt koka bort. Tillsätt matlagningsgrädde och köttbuljongtärningen. Låt koka ned till önskad konsistens.
4. Smaka av med salt och ev. mer vitt vin för syran.