Curry, dill, citron, persilja & fänkål blev smaksättningen. Den här grytan gör jag ofta, med buljongen som grund i övrigt brukar jag ha i lite av vad jag har hemma. Ikväll gjorde jag även varma mackor till på hembakt bröd med örtsmör och ost på. Testa gärna den här som jag gjorde ikväll🤩👏
Sept. 15, 2022
Räkskal från 300g handskalade räkor
1 msk olivolja
Vatten, (så det täcker skalen)
400 g torskrygg (eller annan vit fisk)
300 g handskalade räkor
1 msk olivolja
2 st rödlök eller 4st schalottenlökar
4 st vitlöksklyftor
2 msk fänkålsfrön
2 tsk chili flakes
2 msk paprikapuré eller tomatpuré
8 st medelstora potatisar av fast sort
4 st morötter
4 dl av räkbuljongen
3 dl grädde
60 g mangold eller spenat, grovt hackad
1 kruka färsk dill, finhackad
1 kruka färsk persilja, finhackad
Citron
Salt & peppar
1 st liten vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 st ägg
2 dl rapsolja
Svartpeppar
1. Börja med buljongen. Skala räkorna. Ställ åt sidan. Fräs räkskalen i olivoljan i ca 2 min. Häll på vatten så det täcker skalen och låt koka upp. Låt sedan buljongen sjuda i minst 1 timme.
2. Pressa vitlöken. Finhacka schalottenlök. Tärna morötter & den fasta potatisen. Skär fisken i munsstora bitar.
3. Hetta upp en stor gryta med olivolja. Fräs vitlök, rödlök, chili flakes & fänkålsfrön tills löken blir mjuk.
4. Tillsätt paprikapurén och fräs den i ca 1min för att ta bort beskan.
5. Tillsätt morötter & potatis. Svetta i ett par minuter.
6. Sila av buljongen och häll den över grönsakerna. Tillsätt grädde. Låt grytan sjuda tills potatisen är mjuk.
7. Tillsätt torsk, mangold, persilja & dill, ta av grytan från värmen och låt stå med lock på i 10-12 min så fisken blir klar.
8. Smaka av med citron, salt & peppar. Lägg upp & toppa med räkorna & aioli eller créme fraîche.
𝗔𝗜𝗢𝗟𝗜: 1. Skala och riv vitlöken fint. 2. Häll oljan i en hög och smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt och ägg. 3. Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan. 4. Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.