𝗧𝗢𝗥𝗦𝗞- 𝗢𝗖𝗛 𝗦𝗞𝗔𝗟𝗗𝗝𝗨𝗥𝗦𝗚𝗥𝗬𝗧𝗔

Curry, dill, citron, persilja & fänkål blev smaksättningen. Den här grytan gör jag ofta, med buljongen som grund i övrigt brukar jag ha i lite av vad jag har hemma. Ikväll gjorde jag även varma mackor till på hembakt bröd med örtsmör och ost på. Testa gärna den här som jag gjorde ikväll🤩👏

𝗠𝗮𝘁𝘀 𝗪𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗴𝗿𝗲𝗻

Sept. 15, 2022

Ingredienser

BULJONGEN:

Räkskal från 300g handskalade räkor

1 msk olivolja

Vatten, (så det täcker skalen)

FISKGRYTAN:

400 g torskrygg (eller annan vit fisk)

300 g handskalade räkor

1 msk olivolja

2 st rödlök eller 4st schalottenlökar

4 st vitlöksklyftor

2 msk fänkålsfrön

2 tsk chili flakes

2 msk paprikapuré eller tomatpuré

8 st medelstora potatisar av fast sort

4 st morötter

4 dl av räkbuljongen

3 dl grädde

60 g mangold eller spenat, grovt hackad

1 kruka färsk dill, finhackad

1 kruka färsk persilja, finhackad

Citron

Salt & peppar

𝗛𝗘𝗠𝗠𝗔𝗩𝗘𝗩𝗔𝗗 𝗔𝗜𝗢𝗟𝗜

1 st liten vitlöksklyfta

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

1 st ägg

2 dl rapsolja

Svartpeppar

Gör så här

1. Börja med buljongen. Skala räkorna. Ställ åt sidan. Fräs räkskalen i olivoljan i ca 2 min. Häll på vatten så det täcker skalen och låt koka upp. Låt sedan buljongen sjuda i minst 1 timme.

2. Pressa vitlöken. Finhacka schalottenlök. Tärna morötter & den fasta potatisen. Skär fisken i munsstora bitar.

3. Hetta upp en stor gryta med olivolja. Fräs vitlök, rödlök, chili flakes & fänkålsfrön tills löken blir mjuk.

4. Tillsätt paprikapurén och fräs den i ca 1min för att ta bort beskan.

5. Tillsätt morötter & potatis. Svetta i ett par minuter.

6. Sila av buljongen och häll den över grönsakerna. Tillsätt grädde. Låt grytan sjuda tills potatisen är mjuk.

7. Tillsätt torsk, mangold, persilja & dill, ta av grytan från värmen och låt stå med lock på i 10-12 min så fisken blir klar.

8. Smaka av med citron, salt & peppar. Lägg upp & toppa med räkorna & aioli eller créme fraîche.

𝗔𝗜𝗢𝗟𝗜: 1. Skala och riv vitlöken fint. 2. Häll oljan i en hög och smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt och ägg. 3. Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan. 4. Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.