𝗕𝗢𝗘𝗨𝗙 𝗕𝗢𝗨𝗥𝗚𝗨𝗜𝗚𝗡𝗢𝗡

Nu är hösten här och våra skogar fylls av läckerheter. Jag börjar längta efter varma & mustiga grytor, som den här, som efter 3 timmar på spisen blir riktigt god. Egentligen vill man ha färska champinjoner, men i denna körde jag trattisar, rödgul trumpetsvamp & karljohanssvamp. Serverades med pressad potatis & en enkel sallad. Prova gärna denna som söndagsmiddag framöver; Receptet är till 6-8 personer.

𝗠𝗮𝘁𝘀 𝗪𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗴𝗿𝗲𝗻

Sept. 7, 2022

Ingredienser

1 msk olivolja, extra virgin

1 kg högrev i bit, putsad & i tärningar om 5x5 cm.

200 g rökt sidfläsk, tärnad

4 st schalottenlökar, 2st finhackade & 2st i klyftor

3 st vitlöksklyftor, finhackad

1 msk chilipulver

1 msk paprikapulver

3 st medelstora morötter, i grova bitar

100 g färska champinjoner eller blandad skogssvamp

200 g inlagd syltlök

2 msk tomatpuré

1 msk smör

1 st 1/2 dl vatten

2 msk vetemjöl

5 dl rödvin

2 msk koncentrerad oxfond

1 msk soja

1 kruka färsk timjan, finhackad (eller 2 msk torkad timjan)

1 dl färsk persilja, finhackad

4 st stora lagerblad

Salt

Svartpeppar

Gör så här

1. Hetta upp en stor gryta med olivolja, fräs vitlök, schalottenlök & torkade kryddor så löken blir glansig.

1. Hetta upp en stor gryta med olivolja, fräs vitlök, schalottenlök & torkade kryddor så löken blir glansig.

2. Tillsätt svampen och fräs bort vätskan.

2. Tillsätt svampen och fräs bort vätskan.

3. I (på hög värme) med smöret, högrev och sidfläsk. Låt högreven få fin färg. Fläsket och svampen ska få fin yta. Vänd ner tomatpuré och låt fräsa 1 minut.

3. I (på hög värme) med smöret, högrev och sidfläsk. Låt högreven få fin färg. Fläsket och svampen ska få fin yta. Vänd ner tomatpuré och låt fräsa 1 minut.

4. Vänd ner morötter och syltlök. Pudra med vetemjölet. Blanda väl.

4. Vänd ner morötter och syltlök. Pudra med vetemjölet. Blanda väl.

5. Häll på vatten, rödvin, soya & oxfond. Vänd ner färska örter och lagerblad. Låt sjuda på svag värme, minst 1 1/2 timme men gärna längre. Köttet skall bli mört och falla isär.

5. Häll på vatten, rödvin, soya & oxfond. Vänd ner färska örter och lagerblad. Låt sjuda på svag värme, minst 1 1/2 timme men gärna längre. Köttet skall bli mört och falla isär.

6. Servera med kokt eller pressad potatis, alt. potatismos. 𝗟𝗬𝗖𝗞𝗔 𝗧𝗜𝗟𝗟!😋👌

6. Servera med kokt eller pressad potatis, alt. potatismos. 𝗟𝗬𝗖𝗞𝗔 𝗧𝗜𝗟𝗟!😋👌

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.