Nu är hösten här och våra skogar fylls av läckerheter. Jag börjar längta efter varma & mustiga grytor, som den här, som efter 3 timmar på spisen blir riktigt god. Egentligen vill man ha färska champinjoner, men i denna körde jag trattisar, rödgul trumpetsvamp & karljohanssvamp. Serverades med pressad potatis & en enkel sallad. Prova gärna denna som söndagsmiddag framöver; Receptet är till 6-8 personer.
Sept. 7, 2022
1 msk olivolja, extra virgin
1 kg högrev i bit, putsad & i tärningar om 5x5 cm.
200 g rökt sidfläsk, tärnad
4 st schalottenlökar, 2st finhackade & 2st i klyftor
3 st vitlöksklyftor, finhackad
1 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
3 st medelstora morötter, i grova bitar
100 g färska champinjoner eller blandad skogssvamp
200 g inlagd syltlök
2 msk tomatpuré
1 msk smör
1 st 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
2 msk koncentrerad oxfond
1 msk soja
1 kruka färsk timjan, finhackad (eller 2 msk torkad timjan)
1 dl färsk persilja, finhackad
4 st stora lagerblad
Salt
Svartpeppar
1. Hetta upp en stor gryta med olivolja, fräs vitlök, schalottenlök & torkade kryddor så löken blir glansig.
1. Hetta upp en stor gryta med olivolja, fräs vitlök, schalottenlök & torkade kryddor så löken blir glansig.
2. Tillsätt svampen och fräs bort vätskan.
2. Tillsätt svampen och fräs bort vätskan.
3. I (på hög värme) med smöret, högrev och sidfläsk. Låt högreven få fin färg. Fläsket och svampen ska få fin yta. Vänd ner tomatpuré och låt fräsa 1 minut.
3. I (på hög värme) med smöret, högrev och sidfläsk. Låt högreven få fin färg. Fläsket och svampen ska få fin yta. Vänd ner tomatpuré och låt fräsa 1 minut.
4. Vänd ner morötter och syltlök. Pudra med vetemjölet. Blanda väl.
4. Vänd ner morötter och syltlök. Pudra med vetemjölet. Blanda väl.
5. Häll på vatten, rödvin, soya & oxfond. Vänd ner färska örter och lagerblad. Låt sjuda på svag värme, minst 1 1/2 timme men gärna längre. Köttet skall bli mört och falla isär.
5. Häll på vatten, rödvin, soya & oxfond. Vänd ner färska örter och lagerblad. Låt sjuda på svag värme, minst 1 1/2 timme men gärna längre. Köttet skall bli mört och falla isär.
6. Servera med kokt eller pressad potatis, alt. potatismos. 𝗟𝗬𝗖𝗞𝗔 𝗧𝗜𝗟𝗟!😋👌
6. Servera med kokt eller pressad potatis, alt. potatismos. 𝗟𝗬𝗖𝗞𝗔 𝗧𝗜𝗟𝗟!😋👌