Pizza är alltid rätt, vardag som helg fungerar pizza som bra och god mat. Testa gärna den här varianten där toppingen är vego med stekt lök och zucchini. Den här pizzan är dessutom lite extra god, med två sorters ost, både hårdost och mozzarella.
Original recept från www.ica.se
Jan. 31, 2023
3.5 dl iskallt vatten
50 g färsk jäst
2 msk olja
0.5 msk salt
10 dl vetemjöl +extra till utbakning (10 dl motsvarar ca 600 g)
5 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 zucchini (à ca 300 g)
Salt
Svartpeppar
1 kruka timjan
3 dl riven ost
3 mozzarella (à 125 g)
1 förp pizzasås (à ca 400 g)
65 g rucola
1 kruka basilika
Pizzabotten: Häll vattnet i en degblandare, smula ner jästen och tillsätt oljan. Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt saltet. Häll i mjölet och arbeta degen till en jämn deg.
Låt degen jäsa i 1 1/2 timme.
Ta upp degen, på ett mjölat bakbord. Dela och forma den till 6 lika stora bollar (för 6 port).
Lägg bollarna på en bricka och ställ in i kylen, med en blöt handduk över, minst 5 timmar.
Sätt ugnen på 250°C.
Topping: Skala och skiva löken. Stek löken sakta i oljan i en stekpanna. Ansa och skiva zucchinin i tunna skivor. Stek zucchinin tillsammans med löken 3-4 minuter. Krydda med salt och peppar. Hacka timjanen fint och vänd ner i grönsakerna.
Skär mozzarellan i skivor.
Pizzabotten: Kavla ut bollarna till runda pizzabottnar. Lägg pizzorna på plåtar med bakplåtspapper.
Topping: Bred pizzasås på bottnarna och lägg på lök, zucchini, riven ost samt mozzarella. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Till servering: Toppa den färdiggräddade pizzan med rucola och basilika.