En fräsch bakad cheesecake med kardemumma och citron med botten av digestivekex. Cheesecaken får fin syra av crème fraiche och färskost, citronskal och mynta. Går bra att förbereda och förvara i frysen. Toppa med bär vid servering.
Original recept från www.ica.se
Dec. 24, 2021
1 krm hel kardemumma
10 st digestivekex
75 g smält smör
0.5 dl strösocker
300 g färskost av cream cheese-typ
2 dl lätt crème fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 msk finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk finhackad mynta
4 dl färska hallon, jordgubbar eller blandade bär
Mynta
Citronskal
Gärna godisägg
Florsocker
Sätt ugnen på 175°C.
Botten: Stöt kardemumman i en mortel. Mixa kexen till ett smul i matberedare. Tillsätt kardemumma, smör och socker. Mixa snabbt ihop till en smulig deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in i kylen ca 10 minuter.
Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Häll fyllningen över bottnen i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills den stannat. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen till servering.
Ta ut kakan 20 minuter före servering. Skär försiktigt med en kniv längs kanten på formen för att lossa kakan.
Till garnering: Garnera med bär, mynta, citronskal, godisägg och pudra med florsocker.