Kokt gös med pepparrot och spenat i redd buljong

Med gös kan man göra det mesta, och den är rätt fast i köttet, särskilt när man som här har rimmat den lite. Då blir den härlig i lamellerna. Receptet är italienskt med en fiskbuljong, och fisken bara skuren i bitar och kokad, serverad med färsk spenat och pepparrot ovanpå. Fiskbuljongen mixas med lite potatis och rätt mycket olivolja, som en soppa.

Jesper Stenberg

Nov. 1, 2024

Ingredienser

Saltlake

0.5 dl salt

1 l vatten

Fisk

4 st fjällade bitar gösfilé à 125-150 g styck, lagda i saltlake över natten i kylskåp

2 st finhackade gula lökar

Det vita av 1 purjolök, fint skivad

4 st dillvippor

1 dl vitt vin

0.5 - 1 dl vatten

10 st vitpepparkorn

3 msk smör

Buljong

2 st schalottenlökar

2 st vitlöksklyftor

70 g bacon

4 st mandelpotatisar, skivade

4 dl fisk- eller grönsaksfond

2 st lagerblad

1 msk smör

70 g bacontärningar

4 msk tärnade blancherade morötter

2 msk tärnad stjälkselleri

2 msk kokta korngryn

8 skivor kokta gulbetor

200 g frusen bladspenat (ännu godare med färsk)

1 st finhackad schalottenlök

4 cm skalad pepparrot

0.5 dl bra olivolja

Gör så här

Smält hälften av smöret till gösen i en kastrull utan att det får ta färg, tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med. Tillsätt vinet, koka ner tills det är nästan helt reducerat. Fyll på med vattnet och låt sjuda 20 minuter på svag värme. Sila av.

Smörj en kastrull med smör, salta fisken och lägg ner den. Häll över den kokande buljongen och gör ett papperslock av bakplåtpapper med hål i mitten. Smörj det med lite olja eller smör. Lägg papperslocket ovanpå fisken och låt den sjuda i ca 10 minuter på svag värme. Ta upp fisken och håll den varm. Sila fonden och använd den till den redda buljongen.

Skiva schalottenlöken och vitlöken fint samt finhacka baconet. Fräs löken och potatisen tillsammans med baconet och vitlöken i smöret utan att det får färg. Tillsätt fonden och låt koka upp. Tillsätt lagerbladet och låt potatisen sjuda tills den är mjuk.

Ta upp lagerbladen och mixa allt i en mixer till en slät soppa, smaka av med salt och peppar. Skulle det bli för tjockt, späd med lite fond.

Stek bacontärningarna och värm upp grönsakerna och korngrynen i lite vatten och smör.

Fräs spenaten i lite smör tillsammans med löken.

Fördela soppan i de 4 tallrikarna. Lägg i grönsaksblandningen och sedan fisken. Toppa med spenat och riven pepparrot. Ringla sedan olivolja i tallrikarna.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.