En enkel och smarrig soppa med vacker färg har du i denna tomatsoppa som du serverar med en klick basilikacrème. Tre olika varianter av tomat använder du för att få smak och fyllighet innan du avrundar tomatsoppan med len grädde.
Original recept från www.ica.se
Dec. 24, 2021
1 stor gul lök
Smör eller margarin till stekning
4 färska tomater
1 förp krossade tomater (à ca 390 g)
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
Salt och peppar
1 dl mellan- eller vispgrädde
2.5 dl crème fraiche
1 kruka färsk basilika
Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett.
Skär de färska tomaterna i små tärningar. Blanda lök, krossade tomater, färska tomater, tomatpuré, grönsaksbuljongtärningen och vatten i en rejäl kastrull. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Mixa allt med stavmixer eller i en matberedare. Späd med grädde för att få soppan krämig.
Basilikacrème: Finhacka rejält med färska basilikablad och blanda med crème fraiche. Klicka i soppan strax före servering eller servera bredvid.