Ca 15 minuter

Brynt Hollandaisesås

Helvete vad gott, och lätt, behöver ej vara rädd för denna Hollandaise, har aldrig lyckats separera den. Originalrecept: lite härifrån och därifrån. Måtten modifierat från: https://www.koket.se/pocherad-rodtunga-med-brynt-hollandaise-rostad-potatis-och-blancherade-gronsaker och med tips från youtube: https://youtu.be/TwXjiwsXdQc

Joar Franzén

Dec. 22, 2021

Ingredienser

300 g smör

3 st äggulor

1 st citron

Salt

Vitpeppar

Gör så här

Bryn smöret först, det behöver svalna. Bästa sättet att göra det på är att smälta på maxvärme, rör om då och då. När smöret börjat bubbla, rör konstant till smöret börjar bli brynt. Ta av från plattan redan innan du tycker det är klart, typ redan när det bara börjat bli brynt, värmen är kvar i kastrullen ett tag till, så ta av från plattan och rör om det sista så ska du se den blir 👌

Zesta en hel citron och pressa ut saften i en ny kastrull. Salta och vitpeppra. Ha i äggulorna

Sätt kastrullen med äggulor på en platta på låg värme, typ 3/12 på min spis, och rör och rör. När du börjar få en mer smetakrig konsistens, lite gräddig, ta av från plattan så länge

Fukta en kökshandduk med lite vatten (dvs håll den unde rinnande vatten lite snabbt och se till att vattnet går ut i handduken) och lägg den på plattan som är på låg värme, sänk ytterligare lite till till typ 1.5-2/12.

Sätt äggulekastrullen på handduken, rör om en liten stund så den känns vältempad. Nyckeln är att smöret och äggulan ska ha samma temperatur.

Häll försiktigt i det brynta smöret på ena sidan av kastrullen och vispa konstant. Bit för bit, låt det ta tid. Om den ser ut att separera, veva då runt i hela kastrullen tills den skärper sig.

Ha i lite vatten för att få din önskade tjocklek. Jag tycker den ska vara på gränsen till lite rinnig. Inte som en bea som ska va tjock

Klar! Ät med lax eller nåt gott!

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.