Låter fancy och är orimligt god, men sjukt low effort och enkelt. Ok, tar lite tid, ca 2h, MEN väldigt lite aktivt jobb. Det “svåraste” är att nångång orka ta sig till sin lokala asiatiska butik för inhandling av ingredienser (typ alla ingredienser i receptet, utom gurkan och 1-2-3-lagen), som sen håller för att laga rätten typ 10+ ggr. Och tro mig, du kommer vilja laga detta 10+ ggr. Pro-tip är att be om hjälp i butiken att hitta varorna, ofta inte helt lätt att orientera sig om man inte är van 😅 Fläsksidan ska vara färsk och handlas helst på saluhall, men hittar du nån på ICA funkar det säkert supert. Originalrecept från Recept Tack?! avsnitt 11 (kolla deras sparade Instastory nr 11 för videotutorial), och ursprungligen från Jonas Crambys bok Kinamat Varje Dag. Hans recept är btw guld 10/10 gånger.
Dec. 19, 2021
3 st vitlöksklyftor
100 g rock sugar
2 st gurkor
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
Sesamfrön
Koriander och/eller vårlök
Gott ris
1 kg fläsksida
4 msk shaoxingvin (finns ofta bakom kassan, lite halv lagligt). alt torrt vitt vin
1 dl mörk soya
2 msk ljus soya
3 st stjärnanis
1 st kanelstång
2 st torkade chili
5cm ingefära
Koka upp mycket vatten i en stor kastrull
Skär av svålen (det “hårda” på fettsidan) från fläsksidan. Den kan du slänga om du inte typ pallar koka buljong. Jonas Cramby behåller faktiskt sin på, jag är inget fan.
När vattnet kokar: i med fläsksidan, sätt en timer på 4 min
Medan fläsksidan kokar, skala vitlök och ingefära
När timern går, ta av fläsksidan från kastrullen, den ska koka max 5 min, OCH SPARA VATTNET, behövs senare. Låt fläsket svalna på en skärbräda
Medan fläsket svallnar, grovhacka vitlöken och ingefäran
Skär det svalnade fläsket i 3x3cm kubbitar
Häll neutral olja i en gjutjärnspanna, typ Creuzet, hetta upp
I med hälften av sockret och värm till karamell på lågvärme, bränn inte
När karamellen är fin, i med fläsksidan och rör om så alla bitar är finpenslade med karamell
I med båda soyorna och vinet, rör om ordentligt
Häll i vattnet vi sparade förrut så det nästan täcker fläsket
I med kryddor: stjärnanis, kanelstång, chili, ingefära och vitlök
Låt småputtra 90 min, eller tills köttet är mjukt och fint (ska gå att “peta genom svålet med en matpinne”, men vi har inte svålet kvar, 90 min va ganska perf när jag gjort). Rör om och kolla puttret typ var 10de minut
Preppa 1-2-3 lag genom att blanda och koka upp och låt svalna. Sen kan du chilla och bara hålla koll på grytan resten av tiden.
Efter 90 min, lägg i andra hälften av sockret och koka upp ordentlig, nu ska vi reducera i typ 20 min
Koka upp ris
Gröp ur gurkan och hacka den i fina kuber, lägg den sen i den svalnade 1-2-3 lagen och in i kylen. Bra tid att hacka upp vårlök lite fint också om du mör på det.
När grytan är klibbig och god e den klar. E den för klibbig kan du köra ner lite mer vatten från fläskkoket i början för att späda den lite, ska ändå va såsig.
Sila av gurkan, lägg på en tallrik och sprinkla på lite sesamfrön
Lägg upp på tallrik, ris först, sen fläskbitar, sen bra mängd sås (men bara vätska, försök sila bort allt annat med sleven), och toppa med gurkan (mycket!) och koriander och/eller vårlök
MUMS!