Över 60 minuter

Rödbräserad Fläsksida

Låter fancy och är orimligt god, men sjukt low effort och enkelt. Ok, tar lite tid, ca 2h, MEN väldigt lite aktivt jobb. Det “svåraste” är att nångång orka ta sig till sin lokala asiatiska butik för inhandling av ingredienser (typ alla ingredienser i receptet, utom gurkan och 1-2-3-lagen), som sen håller för att laga rätten typ 10+ ggr. Och tro mig, du kommer vilja laga detta 10+ ggr. Pro-tip är att be om hjälp i butiken att hitta varorna, ofta inte helt lätt att orientera sig om man inte är van 😅 Fläsksidan ska vara färsk och handlas helst på saluhall, men hittar du nån på ICA funkar det säkert supert. Originalrecept från Recept Tack?! avsnitt 11 (kolla deras sparade Instastory nr 11 för videotutorial), och ursprungligen från Jonas Crambys bok Kinamat Varje Dag. Hans recept är btw guld 10/10 gånger.

Joar Franzén

Dec. 19, 2021

Ingredienser

3 st vitlöksklyftor

100 g rock sugar

2 st gurkor

1 dl ättika

2 dl strösocker

3 dl vatten

Sesamfrön

Koriander och/eller vårlök

Gott ris

1 kg fläsksida

4 msk shaoxingvin (finns ofta bakom kassan, lite halv lagligt). alt torrt vitt vin

1 dl mörk soya

2 msk ljus soya

3 st stjärnanis

1 st kanelstång

2 st torkade chili

5cm ingefära

Gör så här

Koka upp mycket vatten i en stor kastrull

Skär av svålen (det “hårda” på fettsidan) från fläsksidan. Den kan du slänga om du inte typ pallar koka buljong. Jonas Cramby behåller faktiskt sin på, jag är inget fan.

När vattnet kokar: i med fläsksidan, sätt en timer på 4 min

Medan fläsksidan kokar, skala vitlök och ingefära

När timern går, ta av fläsksidan från kastrullen, den ska koka max 5 min, OCH SPARA VATTNET, behövs senare. Låt fläsket svalna på en skärbräda

Medan fläsket svallnar, grovhacka vitlöken och ingefäran

Skär det svalnade fläsket i 3x3cm kubbitar

Häll neutral olja i en gjutjärnspanna, typ Creuzet, hetta upp

I med hälften av sockret och värm till karamell på lågvärme, bränn inte

När karamellen är fin, i med fläsksidan och rör om så alla bitar är finpenslade med karamell

I med båda soyorna och vinet, rör om ordentligt

Häll i vattnet vi sparade förrut så det nästan täcker fläsket

I med kryddor: stjärnanis, kanelstång, chili, ingefära och vitlök

Låt småputtra 90 min, eller tills köttet är mjukt och fint (ska gå att “peta genom svålet med en matpinne”, men vi har inte svålet kvar, 90 min va ganska perf när jag gjort). Rör om och kolla puttret typ var 10de minut

Preppa 1-2-3 lag genom att blanda och koka upp och låt svalna. Sen kan du chilla och bara hålla koll på grytan resten av tiden.

Efter 90 min, lägg i andra hälften av sockret och koka upp ordentlig, nu ska vi reducera i typ 20 min

Koka upp ris

Gröp ur gurkan och hacka den i fina kuber, lägg den sen i den svalnade 1-2-3 lagen och in i kylen. Bra tid att hacka upp vårlök lite fint också om du mör på det.

När grytan är klibbig och god e den klar. E den för klibbig kan du köra ner lite mer vatten från fläskkoket i början för att späda den lite, ska ändå va såsig.

Sila av gurkan, lägg på en tallrik och sprinkla på lite sesamfrön

Lägg upp på tallrik, ris först, sen fläskbitar, sen bra mängd sås (men bara vätska, försök sila bort allt annat med sleven), och toppa med gurkan (mycket!) och koriander och/eller vårlök

MUMS!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.