Caramelized onion pasta
Original recept från grocerywealth.com av louise
Oct. 20, 2024
4 st stora gula lökar, tunt skivade
1.5 msk olivolja
1.5 msk smör
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk chiliolja (justera efter smak)
1 dl vitt vin
2.5 dl grädde
300 400 g tagliatelle pasta
1 dl pastavatten (spara när du kokar pastan)
Topping: riven parmesanost, torkad oregano
Salt och peppar efter smak
Skiva löken i skivor , värm sedan olivolja och smör på medelhög värme i en stor stekpanna. Tillsätt de skivade lökarna och en nypa salt. Sänk värmen till låg och låt löken karamelliseras långsamt under omrörning i ca 30-40 minuter, tills de är djupt gyllenbruna och mjuka (Ha tålamod, karamelliseringen tar tid men ger mycket smak).
När löken är karamelliserad, tillsätt den finhackade vitlöken och chilioljan. Stek ytterligare 2-3 minuter tills vitlöken doftar gott.
Häll i det vita vinet och låt det koka ner tills nästan all vätska har avdunstat, ca 3-4 minuter.
Tillsätt grädden och låt den koka upp på låg värme. Rör om och låt allt sjuda tills såsen tjocknar något, ca 5 minuter. För extra krämighet, tillsätt mer grädde efter behov.
Under tiden, koka tagliatellen enligt förpackningens anvisningar tills den är al dente. Spara 1 dl pastavatten innan du häller av pastan.
Tillsätt pastan i stekpannan med den krämiga såsen. Häll i pastavattnet lite i taget för att tunna ut såsen och få en silkeslen konsistens. Rör om ordentligt så att all pasta täcks av såsen.
Smaka av: Krydda med salt, peppar och torkad oregano. Justera smakerna efter behov.
Toppa med rikligt med riven parmesanost