Ca 15 minuter

Caramelized onion pasta

Caramelized onion pasta

Original recept från grocerywealth.com av louise

Grocery Wealth

Oct. 20, 2024

Ingredienser

4 st stora gula lökar, tunt skivade

1.5 msk olivolja

1.5 msk smör

2 st vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk chiliolja (justera efter smak)

1 dl vitt vin

2.5 dl grädde

300 400 g tagliatelle pasta

1 dl pastavatten (spara när du kokar pastan)

Topping: riven parmesanost, torkad oregano

Salt och peppar efter smak

Gör så här

Skiva löken i skivor , värm sedan olivolja och smör på medelhög värme i en stor stekpanna. Tillsätt de skivade lökarna och en nypa salt. Sänk värmen till låg och låt löken karamelliseras långsamt under omrörning i ca 30-40 minuter, tills de är djupt gyllenbruna och mjuka (Ha tålamod, karamelliseringen tar tid men ger mycket smak).

När löken är karamelliserad, tillsätt den finhackade vitlöken och chilioljan. Stek ytterligare 2-3 minuter tills vitlöken doftar gott.

Häll i det vita vinet och låt det koka ner tills nästan all vätska har avdunstat, ca 3-4 minuter.

Tillsätt grädden och låt den koka upp på låg värme. Rör om och låt allt sjuda tills såsen tjocknar något, ca 5 minuter. För extra krämighet, tillsätt mer grädde efter behov.

Under tiden, koka tagliatellen enligt förpackningens anvisningar tills den är al dente. Spara 1 dl pastavatten innan du häller av pastan.

Tillsätt pastan i stekpannan med den krämiga såsen. Häll i pastavattnet lite i taget för att tunna ut såsen och få en silkeslen konsistens. Rör om ordentligt så att all pasta täcks av såsen.

Smaka av: Krydda med salt, peppar och torkad oregano. Justera smakerna efter behov.

Toppa med rikligt med riven parmesanost

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.