Ört- och parmesanrostad ollonpumpa med syrlig bönkräm. Funkar fint med vit acornpumpa eller Mesa queen.
Oct. 19, 2024
1 st stor ollonpumpa eller 2 små
2 msk smör
0.75 dl parmesan
1 tsk oregano, färsk eller torkad
1 tsk rosmarin, färsk eller torkad
1 tsk timjan, färsk eller torkad
1 tsk persilja, färsk eller torkad
0.5 tsk vitlökspulver
Salt och peppar
1 msk olivolja
1 st gullök, hackad
4 st vitlöksklyftor, krossade
2 pkt stora vita bönor, á 480g
2 msk smör
1 st citron, zest och saft
2 dl creme fraiche
Salt och peppar
1 msk tahini, rinnig
Parmesan
Kapris
Rostade solrosfrön eller pumpafrön
Färsk persilja, hackad
Sätt ugnen på 240 grader med varmluft på. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Skär ollonpumpan på längden och gröp ur innehållet. Skär därefter i 2 cm tjocka skivor.
Smält smöret till pumpan blanda ner örterna, parmesan, salt och papper. Gnid in båda sidorna av pumpaskivorna med blandningen. Gratinera i ugnen i 20 min eller tills kanterna blivit ordentligt rostade.
Stek den hackade löken i oljan tills den blir transparent och och inte får färg. Pressa ner vitlöken och stek någon minut till.
Skölj av bönorna och häll ner i stekpannan, stek några minuter. Ha i zesten och saft från citronen samt creme fraichen. Låt koka ihop någon minut. Salt och peppra.
Mixa bönblandningen i en blender eller med stavmixer tillsammans med 1 msk tahini. Ha i lite vatten cremen känns för tjock.
Servera krämen med pumpan och toppa med lite mer parmesan, kapris, solroskärnor och lite hackad persilja.