En läcker rätt med wokade grönsaker och XO-sås. Serveras med pilgrimsmusslor och lufttorkad skinka. Total tillagningstid över 60 minuter.
Jan. 16, 2025
0.5 msk chiliflakes
1 msk farin- eller ljust muscovadosocker
2 st små pak choi
6 st salladslökar
150 g haricots verts
4 st pilgrimsmusslor (kammusslor)
150 g sockerärtor
1 msk rostade sesamfrön
4 skivor lufttorkad skinka
Neutral rapsolja
3 st bananschalottenlökar
4 st vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
3 msk japansk soja
2 msk fisksås
2 msk balsamvinäger
Sätt ugnen på 150°C. Skiva pilgrimsmusslorna tunt och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen ca 30 minuter tills de torkar. Lägg den lufttorkade skinkan runtom musslorna på plåten och rosta ytterligare 30 minuter. Ta ut och låt svalna. Finhacka musslor och skinka.
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Hetta upp 1 dl olja i en stekpanna och fräs löken mjuk och gyllenbrun på låg värme cirka 7 minuter. Tillsätt vitlök och ingefära och fräs ytterligare ca 7 minuter.
Tillsätt musslor, skinka, soja, fisksås, vinäger, chiliflakes och socker. Dra av från värmen och låt stå 10 minuter innan servering.
Lossa bladen på pak choi och halvera salladslöken. Hetta upp en stor wok- eller stekpanna med 1 msk olja och stek haricots verts och salladslök 5 minuter på hög värme, lägg åt sidan. Stek pak choi 1 minut, lägg åt sidan. Stek sockerärtor 1 minut. Blanda alla grönsaker med XO-sås och servera direkt.