Denna amerikanska kaka ska vara stor, hög och snyggt mönstrad. Går även fint att göra många små. Här med härlig citronsmak.
Oct. 13, 2024
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
175 g smör, rumsvarmt
5 dl strösocker
5 st ägg
1 st citron, zest och saft
1.5 dl gräddfil
2 dl florsocker
2 msk pressad citronsaft
Sätt ugnen på 160° varmluft.
Smörj och mjöla en stor form som rymmer 3 liter.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ner citronskal och -saft, mjölblandningen och gräddfilen.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 60 min. Täck ev med folie om kakan får för mycket färg.
Låt kakan svalna en stund i formen. Stjälp upp den på galler och låt den kallna.
Blanda florsocker och citronsaft till glasyren. Ringla glasyren över kakan och låt stelna.