Små, mjuka kakor som bakas i snäckliknande formar. De påminner om saftiga muffins i konsistensen och är välkända efter att ha blivit omskrivna i Marcel Prousts romansvit "På spaning efter den tid som flytt"
Oct. 13, 2024
100 g smör (rumsvarmt)
90 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1 dl strösocker
Finrivet skal av en citron
En nypa salt
Smör till formarna
Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft.
Pensla formarna noggrant med lite smält smör.
Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa ihop rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och citronskal. Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en slät smet. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Låt smeten stå och svälla några minuter.
Fyll smeten nästan ända upp i formarna, gärna med hjälp av en spritspåse. Lägg formarna på en plåt eller på ett ugnsgaller och grädda mitt i ugnen cirka 7 minuter. Grädda något längre om du inte använder varmluft. Kakorna ska bli lätt gyllenbruna på toppen.
Stjälp ut kakorna direkt. Pudra gärna med lite florsocker. Ät kakorna samma dag, eller frys in dem som blir över.