Enkel lasagne gjord på färdig pastasås tillsammans med med pesto rosso & rotfrukter.
Original recept från www.instagram.com
Oct. 13, 2024
9 st lasagneplattor
1 st fp mozzarella eller riven mozzarella
500 g blandfärs (nöt, kyckling, vego funkar också)
1 st gul lök
80 - 100 g rotselleri (valfritt)
2 st morötter
2 - 3 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk pastasås med basilika
1.5 - 2 dl vatten (skölj ur burken så det blir tomatvatten)
0.5 burk pesto rosso
1 msk kalvfond
1 tsk ketchup
Salt & peppar
1 krm cayennepeppar
1 dl créme fraîche
150 g färskost naturell
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl parmesanost
Sätt på ugnen på 200 grader och smörj/olja en gratängform
Hacka lök och skär rotfrukter i mindre bitar. Stek i smör eller olja ca 5 min.
Lägg till färs och pressa i vitlök. Låt få fin färg, salta & peppra.
Ha i tomatpuré och låt fräsa några min.
Häll sedan i resten av ingredienserna (pastasås, pesto, vatten, ketchup, fond & cayennepeppar) och låt småkoka ihop ca 10 min.
Smaka av med salt & peppar
Medan köttfärssåsen puttrar smälter och kokar du ihop ostsåsen. Späd med lite extra mjölk för önskad konsistens.
Börja sedan med köttfärssås i botten av formen, sedan plattor, köttfärs och ostsås, nästa lager bara plattor och köttfärs, sista plattor, köttfärssås & ostsås + mozzarella.
Toppa med lite fryst eller färsk basilika och in i ugnen 20-25 min (eller enligt lasagne förpackningens instruktion)