Över 60 minuter

NAANBRÖD

Klarat smör heter ghee på indiska. En av anledningarna till att man värmer smöret och bara använder det klara fettet, och inte de mjölkaktiga proteinerna som sjunker till botten, är att ghee håller bättre än vanligt smör i värme. Det tål också värme bättre i matlagningen. 8 bröd

Jesper Stenberg

Oct. 12, 2024

Ingredienser

1 tsk torrjäst

2 tsk socker

2 dl vatten

5 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 krm bakpulver

3 msk naturell yoghurt

2 msk olivolja

50 - 100 g smör

Flingsalt

Gör så här

Lös upp torrjästen och 1 tsk av sockret i det 'fingervarma' vattnet i en skål. Låt blandningen stå 10 minuter tills den blivit skummig.

Sikta under tiden ner resten av sockret, 5 dl mjöl, saltet och bakpulvret i en bunke.

Rör ner yoghurten och olivoljan i den skummiga jästblandningen. Häll över i bunken med mjölet och vänd försiktigt ihop allt med en gaffel. Fortsätt knåda degen med händerna. Det kan kännas som om det är för lite mjöl, men efter ett tag får du en något mjuk och klibbig men hanterbar deg. Täck med en handduk och låt jäsa på ett hyfsat varmt och dragfritt ställe i 2-4 timmar.

Ta fram två skålar - en med ca 1 dl mjöl och en med en skvätt vatten. Dela upp degen i 8 bitar. Vänd dem i skålen med mjölet så att de inte klibbar ihop med varandra.

Kavla ut degbitarna till avlånga ovaler, cirka 10 x 20 cm. Håll upp degbitarna i ena änden så att de sträcks ut lite av sin egen tyngd.

Smält smöret och låt de vita partiklarna sjunka till botten.

Hetta upp en gjutjärnspanna i glöden/elden i grillen. Den ska nästan vara rödglödgad.

Fukta händerna med vattnet i skålen. 'Bolla' en degkaka så att den blir lite fuktad. Pensla på lite smör. Lägg ner försiktigt i gjutjärnspannan, lägg på locket och baka 1 minut. Vänd brödet och baka nästan lika länge på andra sidan. Bröden ska bli lite brända och bubbliga. Pensla igen med det smälta smöret, strö över lite flingsalt och fortsätt grädda resten av bröden på samma sätt.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.