Dessa cupcakes är en smaskig historia, det kan jag lova:) Saftiga mjuka chokladmuffins med salt kolasås och Oreomarängsmörkräm. Gifter sig utmärkt. Jag brukar dela upp min bakning på två dagar om det går. I det här fallet har jag gjort muffins och kolasås dag ett och marängsmörkräm och montering dag två. Se recept nedan:
Original recept från www.bakinglifestylebysus.se
Oct. 11, 2022
3.5 dl vanligt vetemjöl
2.5 dl strösocker
1 dl fin kakao tex från valrhona
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2.3 dl varm kaffe
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
50 g rumstempererat smör
1 st stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
300 g vita chokladknappar
450 g rumstempererad smör
1 tsk vaniljextrakt
5 st äggvitor
2 st 1/2 dl strösocker
0.5 tsk salt
1 st pkt krossade oreokex
2.5 dl vispgrädde
3 msk strösocker
0.5 dl farinsocker
0.5 dl rårörsocker
50 g smör
1 tsk salt
0.5 dl mörka chokladknappar
Chokladmuffins 12 st: Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop alla blöta ingredienser i en annan skål och häll sedan över de torra ingredienserna. Blanda samman utan att vispa och röra för mycket.
Portionera ut i muffinsformar och i en muffinsplåt plats för 12 stycken. Fyll formen ungefär till 70%. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter eller tills en bakpinne inpetat i mitten kommer ut helt ren.
Marängsmörkräm med Oreo: Smält chokladen i ett vattenbad och ställ sedan åt sidan för att svalna. Värm äggvitor, strösocker, vanilj och salt på svag värme i en kastrull tills sockerkristallerna löst sig.
Vispa sedan äggsmeten i en KitchenAid/köksmaskin tills den blir fluffig och sval. Vispa sedan successivt ner smöret, chokladen och sedan oreosmulorna.
Salt kolasås: Koka upp alla ingredienser utom smör och chokladknappar tills smeten tjocknar och når ca 105 grader. Ta sedan i smör och choklad och låt svalna.
Montering: Skär ett hål i muffins där du spritsar i kolasås. Spritsa sedan marängsmörkrämen på toppen och Voíla!