Kolla in kolabullarna..

…för de kommer vara bland de godaste bullar du ätit. Kombon kanelbullar och kolasås är ljuvlig och man vill helst äta dom hela tiden:) Som nämnts tidigare delar jag upp min bakning på flera dagar. Så känner du också att du vill baka men samtidigt göra det lite mer luftigt i kalendern, haka på! Glöm inte heller att fördegen förhöjer smaken på bullen och gör den mer saftig.

Original recept från www.bakinglifestylebysus.se

Susanne Paulsson

Oct. 11, 2022

Ingredienser

Fördeg

25 g jäst

4 dl kall mjölk

5 dl vetemjöl special

0.5 tsk honung

Huvuddeg

7 dl siktat dinkelmjöl

150 g rumstempererat smör

1 st rumstempererat ägg

1 dl strösocker

0.5 dl honung

1 tsk malda kardemummakärnor

1 tsk salt

Fylling

2 msk kanel

1 tsk vaniljeekstrakt

1 tsk kardemumma

1 tsk salt

1.5 dl brunt farinsocker

0.5 dl strösocker

150 g rumstempererat smör

(valfritt 100 g mandelmassa)

Kolasås

2.5 dl vispgrädde

3 msk strösocker

1 dl brunt farinsocker

1 tsk salt

50 g smör

Sockerlag

1.5 dl vatten

1 dl socker

Gör så här

Blanda alla ingredienser till fördegen i en bunke som du sedan plastar in och ställer i kylskåpet ett natt.

Dag två tar du ut fördegen och gör hela degen. Blanda samman alla ingredienser utom smör. Ta i mjölet successivt och smöret sist.

Knåda degen i bakmaskin tills den blir glansig och smidig, lägg den åter i en bunke och plasta in ytterligare en natt i kylskåp.

Dag tre tar du ut degen, kavlar ut och formar efter egen smak. Låt sedan ligga och jäsa under handduk i cirka 2 timmar.

Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och koka kolasåsen. Koka kolasåsen till cirka 115 grader och tills den har tjocknat ordentligt och är seg.

Pensla sedan med ägg och tryck ner ett fingret i mitten av bullen för att forma ett hål där du sedan häller i lite kolasås.

Sätt sedan in bullarna i ugnen på 220 grader över och undervärme i ca 8-10 min. När de kommer ut pensla med sockerlag och strö över hackade jordnötter.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.