I år har jag bakat flitigt med semlor och jag har testat mig fram lite bland recept. Det här receptet är inspirerat av Linda Lomelino men modifierat av mig.
Original recept från www.bakinglifestylebysus.se
Feb. 2, 2024
25 g jäst
2 dl vetemjöl special
1.25 dl mjölk (kall)
0.5 tsk honung
4 st 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl socker
1 st mellanstort ägg (rumstempererat)
1 tsk bakpulver
0.5 tsk flingsalt
1 tsk nymalen kardemumma
100 g smör (rumstempererat)
100 g hela rostade mandlar
100 g brunt farinsocker
0.5 tsk salt
1 tsk kardemumma
0.5 dl mjölk
Blanda alla ingredienser till fördegen i en bunke som du sedan plastar in och ställer in i kylskåpet ett natt. Dag två tar du ut fördegen och gör hela degen.
Blanda samman alla ingredienser utom smör. Ta i mjölet successivt och smöret sist. Knåda degen i bakmaskin tills den blir glansig och smidig, lägg den åter i en bunke och plasta in ytterligare en natt i kylskåp alternativt baka ut dag två.
Dela degen i cirka 8-9 bollar om vardera ca 70-80g. Rulla dom runda och låt sedan ligga och jäsa under handduk i cirka 2 timmar.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen Pensla sedan med ägg och sätt sedan in bullarna i ugnen på 220 grader över och undervärme i ca 8-10 min.
När de kommer ut låt svalna, vispa grädde och lägg i hop alla delar. Sedan njut:)