Att odla egen chili och göra egen sambal oelek är väldigt ekologiskt och nyttigt. Vill man ha mer hetta så sparar man mer kärnor och innerväggar. Det är där hettan sitter. Och vill man ha det mildare så rensar man bort dessa.
Oct. 11, 2024
40 st mellanstora chilifrukter
En bra nypa salt
1.5 dl vitvinsvinäger
2 st vitlöksklyftor
2 krm citronsyra
Ev. lite kolorit för mustigare röd färg.
Skala vitlöksklyftorna. Hacka sedan chili och vitlök. Lägg hacket i en kastrull, häll över vinägern och tillsätt saltet. Låt sjuda i drygt en halv timme under lock, chilin ska mjukna. Mixa sedan försiktigt med en stavmixer, hälften ska bli mixad, men det ska även bli hela bitar och kärnor kvar i röran. Fortsätt att sjuda, men nu utan lock så att såsen reduceras till en lagom konsistens. Det ska bli en pasta, snarare än en sås. Rör ned citronsyran och ev Kolorit.
Häll upp i ren burk och förvara i kylen.