Kryddstark och smått beroendeframkallande är den koreanska syrade kålen. Vanligen innehåller den fisk- sås, men detta är en vegansk variant med miso istället. När du kommit igång med fermenteringen kan du tillsätta andra grönsaker eller frukt, som riven rättika, rabarber, mango eller gul lök. Kimchin håller i flera månader om du inte stoppar ned några provsmakar- fingrar eller smutsiga skedar i burken. Den koreanska chilipepparn hittar du i asiatiska mataffärer.
Oct. 10, 2024
1 kg salladskål, gärna ekologisk
2 msk socker
1 msk jodfritt salt
100 g salladslök
1 st morot
4 st vitlöksklyftor
60 g ingefära
2 msk vit miso
2 - 4 msk koreansk chilipeppar (gochugaru)
Dela och strimla salladskålen. Varva kål, 1 msk socker och salt i en bunke. Ställ i kylen i ca 1 dygn. Skölj kålen och låt den rinna av i ett durkslag. Strimla salladslöken, skala och riv moroten grovt. Skala vitlöken och riv den fint. Skala och riv ingefäran fint och pressa ur saften. Blanda vitlöken och ingefärssaften med 1 msk socker, miso och chilipeppar till en pasta i en stor bunke. Blanda ned salladslöken, moroten och salladskålen. Massera in pastan med händerna, helst utan handskar.