När du längtar efter tunna och krispiga pizzor är det bäst att använda sig av kalljäst deg. Gör gärna en stor sats och lägg de färdigjästa bollarna i frysen. Du kan också kavla ut bollarna efter jäsningen och frysa in dem som färdiga pizzabottnar.
Oct. 10, 2024
8 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk honung
3 msk olivolja + till pensling
1 tsk salt
9 dl vetemjöl special eller annat mjöl med hög glutenhalt
Smula ned jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung och olja. Rör tills jästen har smält.
Tillsätt salt och mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig och ganska lös deg. Arbeta i ca 10 minuter med hushållsmaskin eller i 20 minuter för hand.
Forma degen till fyra eller sex runda bullar och lägg dem på en bricka med plastfolie. De jäser ganska mycket så lägg dem inte för tätt. Pensla med olivolja och sätt på plastfolie. Låt jäsa i 12-24 timmar i kylen.
Kavla eller dra ut degen till pizzabottnar.