Tänk dig att huset fylls av lukten av saffran och nygräddat bröd och att på spisen puttrar en fiskgryta redo att serveras. Om det låter som en dröm så spara ner det här receptet, stanna till vid mataffären och köp med dig ingredienserna. Det tar bara 25-30 min framför spisen för att göra verklighet av drömmen! Spara, laga och njut!
Oct. 9, 2022
450 g torsk (eller annan vit fisk)
200 g laxfilé
0.5 st purjolök
1 st gul lök
1 st fänkål
2 st mindre morötter
1 st vitlöksklyfta
1 st 1/2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2 st 1/2 dl torrt vitt vin
2 st fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
0.5 g saffran
1 tsk salt
300 g räkor (150g oskalade)
1. Skölj, ansa och strimla purjolöken, morötterna och fänkål. Finhacka lök och vitlök.
2. Smält en klick smör i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs vitlöken, löken och purjolöken i ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Lägg i grönsakerna och fräs i ytterligare några minuter tills de blivit mjuknat något. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
3. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter. Smaka av med salt.
4. Skala räkorna. Skär fisken i bitar och lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter. Tillsätt räkorna sista sekunderna (spara några för att toppa med).
5. Servera soppan med bröd och toppa med räckor och aioli. NJUT!