Måndagsmorgon kan antingen vara en av de värsta i veckan eller så gör man dem till en av de bästa. En av mina fina vänner påminde mig om de små saker man kan göra för att starta dagen på rätt sätt, som att tända ett värme ljus, sätta på radion eller nyhetsmorgon, eller äta nybakta frukostfrallor. Detta recept ger saftiga och goda frallor som garanterat ger en bra start på veckan! Spara, baka, njut!
Oct. 9, 2022
2.5 dl vatten
2.5 dl mjölk
50 g jäst
1.5 msk smält smör
1 st ägg uppvispat
2 msk honung
1.5 tsk salt
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 225 grader. Värm vatten och mjölk i en kastrul tills den blivit fingervarm (ca 37grader). Lös upp jästen i lite av degvätskan, tillsätt sedan resten av vätskan, matfett, ägg, honung och salt
2. Häll i all rågsikt och den mindre mängden av vetemjölet 6dl-11dl Tillsätt mer vetemjöl lite i taget tills degen känns fast. Spara 1dl till utbaket. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min i rumsvärme.
3. Ta upp och arbeta degen på bakbordet. Tillsätt mjöl om degen känns kletig men var försiktig så att inte degen blir för torr. Dela den i fem delar som rullas till längder. Skär varje del i fem bitar. Forma dem till bollar och doppa snittytan i vetemjöl och ställ på bakpappersklädda plåtar.
4. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 min. servera med smör och pålägg, NJUT!