Fyllda tomater med risotto
Original recept från grocerywealth.com av louise
Oct. 6, 2024
6 st stora tomater (gärna bifftomater)
1.5 dl arborioris (risottoris)
1 st liten gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
1 st liten zucchini, finhackad
1 st rödpaprika, tärnad
1 msk olivolja
50 g parmesanost, riven
1 msk smör
1 st näve färsk basilika
Salt och peppar efter smak
Skär av toppen på varje tomat och skopa försiktigt ur innehållet med en sked, men lämna tillräckligt av köttet kvar så att tomaterna håller sin form. Sätt tomaterna åt sidan och spara det urgröpta tomatköttet till senare.
Fräs grönsakerna: Värm olivoljan i en panna och stek zucchini och paprika tills de är mjuka och lätt gyllene. Ta upp grönsakerna och lägg åt sidan.
I samma panna, tillsätt lite mer olja om nödvändigt och fräs lök och vitlök tills de blir mjuka och genomskinliga. Tillsätt arborioriset och rör om så att riset blir täckt av oljan och får en lätt rostad ton, ca 1-2 minuter.
Häll i vinet och låt det koka in i riset under omrörning.
Häll i en slev buljong i taget, rör om ofta och låt riset suga upp vätskan innan du häller i mer. Fortsätt tills riset är al dente och krämigt, vilket tar ca 18–20 minuter.
När riset är nästan klart, rör ner de stekta grönsakerna och riven parmesanost. Smaka av med salt, peppar och färsk basilika. För en extra krämig risotto, kan du röra ner smöret på slutet.
Fyll de urgröpta tomaterna med risotton. Placera de fyllda tomaterna i en ugnsfast form.
Grädda tomaterna i en förvärmd ugn på 180°C i cirka 30 minuter tills tomaterna är mjuka och fyllningen fått en lätt gyllene yta.
Servera: Servera de fyllda tomaterna varma, toppade med basiliak och lite extra parmesan.