Köttfärsgryta med potatis som hela familjen älskar! Kryddningen kan man variera lite efter egen smak. Vill man ha den kryddstark tillsätter man lite extra vitlök, peppar och en skvätt tabasco. En riktig favoriträtt som alltid är populär att bjuda på, oavsett ålder. Du kan tillaga rätten med vanlig köttfärs eller veganköttfärs.
Original recept från lindasbakskola.se
Dec. 3, 2024
10 st potatisar
1 st morot, riven
1 st gul lök
500 g köttfärs (kött- eller veganfärs)
2 klyftor vitlök
2 burk krossade tomater
0.5 dl tomatpuré
1 msk torkad oregano
Salt
Svartpeppar
2 tsk chilipulver eller en skvätt tabasco
6 dl vatten
Koka potatisen mjuk i saltat vatten, ca 20 min. Dela potatisen i mindre bitar.
Riv moroten grovt.
Hacka löken och bryn den i olja eller smör tills de får en lätt gyllenbrun färg.
Häll olja eller lägg en klick smör i en uppvärmd gryta. Pressa i vitlöken och tillsätt köttfärsen. Pressa köttfärsen med en gaffel så den inte klumpar sig under stekningen.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och alla kryddor samt morot och lök. Tillsätt vatten så grytan får en lagom konsistens. Låt allt puttra i ca 10 min. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Tillsätt därefter potatisen och låt det puttra en liten stund till.