Recept från Tidningen Buffé på hemmagjorda Cevapcici med en jättegod röra på smör, färskost och fetaost (Kajmak) samt smakrik sallad (Shopska Salata)
Oct. 8, 2024
500 g nötfärs
2 st finrivna vitlöksklyftor
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
0.5 tsk bikarbonat
Neutral rapsolja
4 st tomater
0.5 st gurka
1 g grön eller röd paprika
1 st gul lök
3 msk solrosolja
1 msk rödvinsvinäger
1 dl svarta oliver
75 g fetaost
1 dl grovhackad bladpersilja (valfritt)
Salt
75 g rumstempererat smör
150 g fetaost
150 g färskost
Salt
Blanda färsen med vitlök, salt och peppar i en bunke. Lös upp bikarbonaten i ½ dl vatten och häll över färsen. Blanda allt ordentligt, plasta och ställ i kylen ca 1 timme.
Forma färsen till avlånga järpar, ca 10 cm långa och 3 cm tjocka.
Grilla eller stek i 2 msk olja runtom ca 5 minuter eller tills järparna har en innertemperatur på 70°C.
Shopska Salata: Skär tomater, gurka och paprika i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
Blanda olja, vinäger och 1 krm salt till en dressing. Blanda grönsakerna och oliverna med dressingen och lägg upp på ett fat. Grovriv fetaosten på rivjärn över salladen, toppa med persilja.
Kajmak: Lägg smöret i en bunke, smula ner fetaosten och tillsätt färskosten. Mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt. Servera rumstempererad. Håller 3 dagar i kylen. Ta ut i god tid innan servering.