En riktigt god kinesisk klassiker med mycket smaker! Det tar lite tid, men det är det verkligen värt 🤤
Oct. 4, 2024
1 kg fläskkarré
2 st gula paprikor
1 st gul lök
1 st ananas
3 dl potatismjöl
1 st liten gul lök
1 st liten gul lök
2 klyftor vitlök
2 klyftor vitlök
1 tsk färsk ingefära
1 tsk färsk ingefära
1 msk soja
1 msk soja
2 dl äppeljuice
2 dl äppeljuice
2 st matskedar tomatpuré
2 st matskedar tomatpuré
6 st teskedar vinäger
2 msk ljus vinäger
4 - 5 st matskedar socker
2 msk sherryvinäger
2 msk soja
4 - 5 st matskedar socker
2 msk soja
1 - 2 st kryddmått chiliflakes
1 - 2 st kryddmått chiliflakes
1 - 2 krm salt
1 msk maizena
1 - 2 krm salt
2 msk kallt vatten
1 msk maizena
2 msk kallt vatten
5 dl frityrolja
5 dl frityrolja
4 portioner ris
4 portioner ris
Börja med att marinera fläsket. Lägg i lök, vitlök, ingefära och soja i en matberedare och mixa eller riv allt fint. Det ska bli som en smet.
Skär fläsket i strimlor och blanda ner ”smeten” i fläsket tills allt är ordentligt blandat. Låt stå ca en timme.
Hacka grönsakerna till woken. Sen blandar du alla ingredienser till såsen utom vatten och maizena och låter den stå.
Sätt på riset och följ anvisningarna på förpackningen.
Häll över hälften av potatismjölet på fläsket och blanda omkring tills alla har en jämn fördelning mjöl. Låt stå ca 5 minuter för att marinaden ska suga upp potatismjölet.
Häll ut resten av potatismjölet på en tallrik och vänd runt fläskbitarna en och en tills de är helt täckta av mjölet. Fritera i omgångar.
Fritering: Sätt på grytan med oljan, hur mycket frityrolja som behövs beror på hur stor grytan är. Värm till 180 grader. Om du sätter i en träslev och det börjar bubbla lätt runt sleven så är det lagom varmt. Häll på potatismjölet och arbeta in det i fläsket.
Nu är det dags att fritera fläsket! Lägg i några bitar i taget, det ska bubbla rejält när du lägger i bitarna. De ska friteras i ungefär 5 minuter. Ta upp och lägg på galler eller hushållspapper och fortsätt så tills allt är klart.
Under tiden kan du woka grönsakerna. Häll en skvätt rapsolja i en panna och värm upp. Häll i grönsakerna och woka några minuter på hög värme tills de fått fin färg. Lägg över på en tallrik.
I wokpannan häller du nu i såsen och låter den puttra tills den tjocknar lätt. Blanda maizena med kallt vatten i en liten skål och vispa ner i såsen. Låt puttra några sekunder tills den är glansig och kladdig.
I såsen kan du nu vända ner fläsket och grönsakerna. Rör om ordentligt. Servera med riset på sidan och njut direkt.