På fredag firar vi kanelbullensdag och vad är godare än nygräddade kanelbullar! Vad är bättre än att få njuta av en fluffig, väldoftande bulle? 😍✨ Tagga en vän som du vill baka med, eller ännu bättre – bjud hem någon på fika! 🥰👩🍳 För vad är en fika utan nybakade kanelbullar? 🧡
Original recept från www.instagram.com
Oct. 3, 2024
50 g jäst
4 dl mjölk
4 msk strösocker
1 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
2 st ägg
14 dl vetemjöl (ca 800 g)
150 g rumsvarmt smör
2 dl brunt farinsocker
3 msk kanel
1 st ägg
Pärlsocker (för garnering)
Värm mjölken till cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över den varma mjölken. Rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt socker, ägg och salt. Väg upp mjölet och tillsätt det gradvis i maskinen medan du knådar degen på låg hastighet i cirka 5–8 minuter. Tillsätt saltet under tiden.
Tillsätt smöret i små bitar och fortsätt knåda degen långsamt i ytterligare 8–12 minuter tills den blir glansig och elastisk. Täck bunken och låt jäsa i cirka 45 minuter.
Förbered fyllningen genom att röra ihop smöret, sockret och kanelen till en jämn smet. Dela degen i två och kavla ut en deg i taget på ett mjölat bakbord till en rektangel, cirka 40 x 60 cm. Bred fyllningen över hela degen.
Rulla ihop degen från långsidan till en tight rulle. Skär rullen i 20 lika stora bitar och lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt eller i formar. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills bullarna fått fin färg. Ta ut och låt svalna på galler. NJUT!