Som många av er vet är det snart (på fredag) kanelbullens dag! Blir det några kanelbullar hos er?🤩 Här kommer mina bästa tips och mitt bästa recept på kanelbullar!🌟 🤍 Använd rumstempererat smör, inte smält. Degen kräver mindre mjöl -> saftigare bullar! 🤍 Tillsätt smör och salt till degen så sent som möjligt, eftersom jästen mår som bäst utan dem. 🤍 Jäsning: Använd kall deg vätska, låt degen jäsa endast en gång - efter utbakning, och LÄNGE (överjäs dock inte!!) runt 2h! 🤍 Pensla bullarna med en sockerlag efter gräddning för att kapsla in fukten -> saftigare bullar!
Original recept från www.instagram.com
Oct. 3, 2024
50 g jäst
5 dl kallt vatten/mjölk
150 g strösocker (ca 1,6 dl)
1 msk nymald kardemumma
850 g vetemjöl ( 14 dl)
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
90 g strösocker (1 dl)
2 msk kanel
3 tsk potatismjöl
Nypa salt
1 st ägg
Pärlsocker
45 g strösocker (0,5 dl)
0.5 dl vatten
Rör ut jästen i vätskan. Tillsätt alla ingredienser förutom smör och salt. Arbeta i 10 min. Tillsätt smör och salt. Arbeta i ytterligare 10-15 min. (Kan behövas längre om det görs för hand)
Låt vila 10-20 min. Gör under tiden fyllningen. Blanda alla ingredienser.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, med någon cm höjd, på en lätt mjölad yta. Bred på fyllning och rulla ihop. Skär bullarna ca ett fingers tjocklek. Lägg tätt eller utspritt på en plåt och låt jäsa i 1,5-2,5h beroende på rumstemperatur.
Sätt ugnen på 225° vanlig. Gör sockerlag genom att koka upp socker och vatten tills sockret lösts upp. Låt svalna.
Vispa lätt upp ägget. Tillsätt en liten nypa salt och en skvätt vatten. Pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min. Pensla direkt med sockerlag. Låt svalna något.
Njuuuut!😍