Mustig grönsaksragu som serveras med tagliatelle. Resterna av ragun blev sedan en lasagne några dagar senare.
Oct. 2, 2024
600 g svamp, jag tog mestadels champinjoner men även kantareller, finhackade
2 st auberginer, delade i tärningar
1 st zucchini, delad i tärningar
2 st morötter, rivna
1 st stor lök, finhackad
3 st stora vitlöksklyftor
3 st stjälkar stjälkselleri
4 - 6 st hackade tomater
1 st chilifrukt, finhackad
2 msk tomatpuré
2 st lagerblad
Färsk timjan, eller 1 tsk torkad timjan
1 st buljongtärning
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 msk ljus soja
1 nypa socker
1 msk worcestershiresås
Färsk basilika
Riven parmesan
Smör eller rapsolja
Salt & svartpeppar
Börja med att tärna auberginerna, salta dem och låt dem rinna av i ett durkslag. Förbered övriga grönsaker.
Stek sedan auberginen och zucchini med smör/rapsolja i en stekpanna. När den är genomstekt och fått färg, för över den till en ugnsfast stekgryta. Fortsätt att steka svampen, den ska stekas ordentligt så att all vätska har kokat in. Fortsätt sedan att steka vitlök och lök så att den är genomstekt. Lägg allt i stekgrytan och tillsätt tomatpuré som får fräsa med grönsakerna en stund. Tillsätt sedan resten av ingredienserna, morot, selleri, tomat, chili, lagerblad, vitt vin, vatten, buljongtärning, soja och worcestershiresås.
Låt allt koka upp på spisen men ställ sedan grytan med lock på i 150 graders varm ugn. Låt stå i ugnen i ca 2 timmar, rör runt några gånger. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med svartpeppar, färsk basilika och eventuellt salt. Det blir en kraftig koncentrerad smak på ragun så när den blandas med pastan, se till att blanda även i lite av pastavattnet. Servera med nyriven parmesan!