En klassiker som dök upp på menyerna på kinakrogarna under 60- och 70-talet 🥰
Oct. 2, 2024
400 g räkor- stora, med skaltipp, msc- eller asc-märkta
3 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
1.5 dl lättöl
1 st äggvita
0.5 tsk salt
0.5 tsk bakpulver
2 st stvitlöksklyfta- riven
2 tsk ingefära- riven
2 msk rapsolja
1 dl ketchup
2 msk rödvinsvinäger
2 msk sweet chilisås
1.5 dl ananasjuice
1 st hönsbuljongtärning
1 dl vatten
0.5 dl strösocker
Salt och svartpeppar
Ris- kokt
Tina räkorna enligt anvisningar på förpackningen. Torka av dem med hushållspapper.
Frityrsmet: Lägg vetemjölet i en bunke och vispa ner ölen, så att det blir en jämn smet. Tillsätt äggvita, salt och bakpulver.
Sötsur sås: Fräs vitlök och ingefära i en kastrull med olja tills den är mjuk. Tillsätt ketchup, vinäger, sweet chilisås, ananasjuice, hönsbuljongtärning, vatten och strösocker. Låt såsen sjuda 10 minuter. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Justera balansen mellan sött och syrligt.
Värm oljan i en tjockbottnad gryta till 180 grader. Ha alltid ett lock i närheten, för eventuell överhettning! Ta några räkor i taget och vänd dem i frityrsmeten. Fritera i oljan tills de blir gyllene. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera med kokt jasminris, sötsur sås och sallad.