En klassiker som dök upp på menyerna på kinakrogarna under 60- och 70-talet 🥰
Oct. 2, 2024
400 g ryggbiff- eller entrecôte
0.5 dl japansk soja
1 msk ingefära- färskriven
3 st vitlöksklyftor
2 msk rapsolja- + 2 msk
1 st purjolök
1 st schalottenlök
100 g champinjoner
2 burkar bambuskott (à 227 g)
1 dl hoisinsås
1 dl ostronsås
2 msk japansk soja
1 tsk worcestersås
3 dl vatten
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 krm nymald svartpeppar
Jasminris
Skär köttet i tunna strimlor. Blanda kött, soja och ingefära. Låt köttet marineras ca 2 timmar i kylen, gärna längre.
Låt köttet bli rumstempererat. Skala och hacka vitlöken. Stek kött och vitlök i 2 msk olja under omrörning, tills köttet får färg. Lägg över i en traktörpanna.
Ansa och skär purjolöken i skivor. Skala och skär schalottenlöken i tunna klyftor. Ansa och skiva champinjonerna. Skölj bambuskotten i en sil med kokande vatten, låt de rinna av.
Fräs purjolök, schalottenlök och champinjoner i en stekpanna med 2 msk olja, tillsammans med bambuskott under omrörning, ca 3 min. Blanda ner i pannan med köttet.
Tillsätt hoisinsås, ostronsås, soja, worcestersås och vatten. Koka upp och låt sjuda, ca 5 min.
Red av grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Rör om och låt grytan sjuda ytterligare ca 5 min. Krydda med svartpeppar.
Servera med jasminris.