Potatisterrin med crème fraiche och tångkaviar
Original recept från grocerywealth.com av louise
Oct. 2, 2024
1.5 kg potatis
50 g smör
4 st schalottenlökar, finhackade
2 klyftor vitlök, finhackade
2 dl crème fraîche
50 g tångkaviar
Salt och svartpeppar efter smak
Skala potatisen och lägg dem i kallt vatten för att förhindra att de blir bruna. Skiva dem tunt med en mandolin.
Torka potatisskivorna väl med en handduk för att ta bort överflödig stärkelse.
Smält en del av smöret på låg värme i en stekpanna. Stek schalottenlöken på låg värme tills den blir mjuk och genomskinlig, ca 5–7 minuter.
Tillsätt vitlöken under de sista 2 minuterna av stekningen för att undvika att den bränns, och låt allting bli mjukt och doftande.
Slunga potatisskivorna i en stor skål med rikligt med salt och svartpeppar. Lägg ett lager potatis i en avlång sockerkaksform med höga kanter klädd med bakplåtspapper. Fördela ett lager av den stekta schalotten- och vitlöksblandningen ovanpå potatisen.
Upprepa lagren tills alla potatis- och lökblandningen är slut, och avsluta med ett lager potatis.
Grädda i ugnen på 200°C i cirka 60 minuter tills potatisen är mjuk och har fått en gyllene färg.
Ta ut formen från ugnen och lägg ett tryck ovanpå potatisen (t.ex. en annan ugnsform med något tungt i) medan potatisen fortfarande är kvar i formen. Låt terrinen svalna och ställ sedan i kylskåpet över natten för att sätta sig.
Nästa dag, skiva terrinen i skivor. Stek skivorna gyllene och krispiga i smör på medelhög värme.
Lägg upp de stekta potatisskivorna och servera med en klick crème fraiche och toppa med tångkaviar.