Ca 45 minuter

Spenat- och fetaostpaj 👌

Spenatpaj med fetaost Ă€r en mycket god paj dĂ€r den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten đŸ„° 💡Tips! Jag brukar byta ut spenaten mot mangold och grönkĂ„l (som jag odlar). Se bild.

HelĂ©n ”Nenne” Mattsson

Oct. 1, 2024

Ingredienser

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

100 g smör

5 msk vatten

0.5 tsk salt

Fyllning:

4 dl hackad förvÀlld eller fryst tinad spenat

1 st rödlök eller gul lök

3 msk olivolja

1 klyfta vitlök

200 g fetaost

Äggstanning:

4 st Àgg, medelstorlek

2.5 dl grÀdde

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Gör sÄ hÀr

SÀtt ugnen pÄ 200 grader.

PAJSKAL: SkÀr smör i bitar och lÀgg med vetemjöl och salt i en bunke. TillsÀtt vatten och arbeta ihop till en deg. TÀck över och lÄt pajdegen vila i 20 minuter.

Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform pÄ ca 24-26 cm diameter. Stick hÄl över botten med en gaffel.

GrÀdda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.

FYLLNING: Skala och hacka löken. FrÀs löken 3 minuter i olivoljan, utan att ta fÀrg. Skala och pressa en vitlök och tillsÀtt till löken. FrÀs en minut till, utan att ta fÀrg. TillsÀtt spenaten till löken och frÀs den nÄgra minuter. Bred ut spenat- och lökblandningen i pajskalet.

TÀrna fetaosten. Fördela fetaost över spenaten.

ÄGGSTANNING: Blanda Ă€ggstanning genom att vispa ihop Ă€gg, grĂ€dde, salt och peppar i en skĂ„l. HĂ€ll Ă€ggstanningen över fyllningen.

GrÀdda spenatpajen i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. SÀnk vÀrmen efter 15 minuter till 175 grader.

Pajen ska fÄ fin fÀrg och Àggstanningen stelna.

Ta ut och lÄt spenatpajen svalna nÄgot innan servering.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.