Spenatpaj med fetaost Ă€r en mycket god paj dĂ€r den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten đ„° đĄTips! Jag brukar byta ut spenaten mot mangold och grönkĂ„l (som jag odlar). Se bild.
Oct. 1, 2024
3 dl vetemjöl
100 g smör
5 msk vatten
0.5 tsk salt
4 dl hackad förvÀlld eller fryst tinad spenat
1 st rödlök eller gul lök
3 msk olivolja
1 klyfta vitlök
200 g fetaost
4 st Àgg, medelstorlek
2.5 dl grÀdde
2 krm salt
1 krm svartpeppar
SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
PAJSKAL: SkÀr smör i bitar och lÀgg med vetemjöl och salt i en bunke. TillsÀtt vatten och arbeta ihop till en deg. TÀck över och lÄt pajdegen vila i 20 minuter.
Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform pÄ ca 24-26 cm diameter. Stick hÄl över botten med en gaffel.
GrÀdda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
FYLLNING: Skala och hacka löken. FrÀs löken 3 minuter i olivoljan, utan att ta fÀrg. Skala och pressa en vitlök och tillsÀtt till löken. FrÀs en minut till, utan att ta fÀrg. TillsÀtt spenaten till löken och frÀs den nÄgra minuter. Bred ut spenat- och lökblandningen i pajskalet.
TÀrna fetaosten. Fördela fetaost över spenaten.
ĂGGSTANNING: Blanda Ă€ggstanning genom att vispa ihop Ă€gg, grĂ€dde, salt och peppar i en skĂ„l. HĂ€ll Ă€ggstanningen över fyllningen.
GrÀdda spenatpajen i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. SÀnk vÀrmen efter 15 minuter till 175 grader.
Pajen ska fÄ fin fÀrg och Àggstanningen stelna.
Ta ut och lÄt spenatpajen svalna nÄgot innan servering.