Kreolskans gryta är en lättlagad gryta med fläskfilé och kryddstark korv i mustig sås. En vardagsfavorit som är klar på en halvtimme… 🥰 Receptet kommer från ”Allt om Mat” (se bild), där receptet första gången publicerades 1975, i nummer 13. har Kreolskans gryta är en vardagsfavorit som verkar vara här för att stanna. Ibland ersätts vispgrädden med matlagningsgrädde för att snåla in på kalorierna.
Sept. 26, 2024
900 g fläskfilé
2 st kabanosskorvar- stora eller 4 små
1 st röd paprika
1 tsk mejram
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1.5 dl syltlök
1.5 dl svarta oliver- utan kärnor
1.5 dl cornichons
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
2 msk majsstärkelse (maizena)
Ris- eller något annat matgryn, t ex mathavre
Sallad
Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm breda skivor. Skär korven i skivor. Kärna ur och strimla paprikan.
Stek korven i en gryta under omrörning tills den fått fin färg. Ta upp korven på ett fat.
Bryn köttet i fettet efter korven tills det fått fin färg. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 2 min. Krydda med mejram, salt och peppar.
Blanda ner syltlök, oliver och cornichons i grytan och häll på grädde och vatten. Låt sjuda utan lock i ca 5 min.
Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan. Låt koka upp.
Servera grytan med ris eller gryn och sallad.