Det här är en riktigt grym vegolasagne där den cypriotiska osten halloumi får ersätta klassisk bechamelsås. Halloumin tillför en skön sälta och härligt tugg. I övrigt är det bara att koka tomatsåsen med spenat, rosta pumpakärnor och börja varva!
Original recept från www.ica.se
Oct. 6, 2022
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk flytande honung
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)
4 dl vatten
200 g fryst bladspenat
Salt och svartpeppar
2 halloumi (à 200 g)
1 förp färska lasagneplattor (à 200 g)
1.5 dl pumpakärnor (gärna rostade)
1.5 dl riven prästost
Ev färsk timjan till garnering
Sätt ugnen på 225°C.
Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg, ca 3 minuter.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, smulade buljongtärningar, timjan och vatten.
Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär halloumin i tunna skivor.
Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnsform, ca 20x30 cm (för 4 port). Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera ev med timjan och gärna lite extra pumpakärnor.