Gulasch (tjeckisk)

En klassiker från det tjeckiska köket är gulasch med klimp 🥰

Helén ”Nenne” Mattsson

Sept. 26, 2024

Ingredienser

1 kg entrecote

3 st lökar

1 st röd paprika

2 st vitlöksklyftor

250 g champinjoner

50 g smör

2 msk vetemjöl

1 tsk malda kumminfrön

3 msk ungerskt paprikapulver (edelsüss)

1 tsk rökt paprikapulver (starkt)

2 st kvistar mejram

1 st kvist timjan

4 st lagerblad

2 msk tomatpuré

2 msk balsamvinäger

1 msk äppelsirap

1 msk dijonsenap

Ca. 1 l köttbuljong

4 st salladslökar

Klimp:

40 g smör

200 g extra fint mjöl

1 msk bakpulver

1 tsk salt

90 ml mjölk

Topping/garnering:

1 st kvist persilja

Gör så här

Skär köttet i tärningar om ca 3 cm. Skär paprika och lök i bitar om ca 2 cm. Skala vitlöken och skär i tunna skivor. Skär champinjonerna i skivor.

Värm smöret i en stor gryta. Tillsätt köttet och bryn det. Tillsätt lök, paprika och vitlök i grytan. Stek tills löken är glansig.

Tillsätt och rör ut mjölet i köttblandningen och bryn i 4-5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom salladslöken. Stäng grytlocket mellan varje moment och vänta tills gulaschen börjar sjuda.

Låt gulaschen sjuda på svag värme i ca 3 timmar. Rör om då och då och tillsätt extra buljong vid behov.

Smält smöret till klimpsmeten efter ungefär 2,5 timmar. Blanda resten av ingredienserna till klimparna tillsammans med svartpeppar efter smak och tillsätt slutligen det smälta smöret. Skär salladslöken i ringar som är ca 1 cm breda till gulaschen.

Blanda salladslöken med gulaschen, när köttet är mört och krydda med salt och svartpeppar. Gör med hjälp av två matskedar queneller av klimpsmeten och lägg dem i gulaschen. Sätt locket på grytan. Tillaga klimparna i 15-20 minuter i gulaschen, tills de känns fasta. Plocka bladen från persiljan och hacka fint.

Servering: Toppa/garnera den finhackade persiljan över gulaschen med klimpar.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.