En klassiker från det tjeckiska köket är gulasch med klimp 🥰
Sept. 26, 2024
1 kg entrecote
3 st lökar
1 st röd paprika
2 st vitlöksklyftor
250 g champinjoner
50 g smör
2 msk vetemjöl
1 tsk malda kumminfrön
3 msk ungerskt paprikapulver (edelsüss)
1 tsk rökt paprikapulver (starkt)
2 st kvistar mejram
1 st kvist timjan
4 st lagerblad
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
1 msk äppelsirap
1 msk dijonsenap
Ca. 1 l köttbuljong
4 st salladslökar
40 g smör
200 g extra fint mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
90 ml mjölk
1 st kvist persilja
Skär köttet i tärningar om ca 3 cm. Skär paprika och lök i bitar om ca 2 cm. Skala vitlöken och skär i tunna skivor. Skär champinjonerna i skivor.
Värm smöret i en stor gryta. Tillsätt köttet och bryn det. Tillsätt lök, paprika och vitlök i grytan. Stek tills löken är glansig.
Tillsätt och rör ut mjölet i köttblandningen och bryn i 4-5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom salladslöken. Stäng grytlocket mellan varje moment och vänta tills gulaschen börjar sjuda.
Låt gulaschen sjuda på svag värme i ca 3 timmar. Rör om då och då och tillsätt extra buljong vid behov.
Smält smöret till klimpsmeten efter ungefär 2,5 timmar. Blanda resten av ingredienserna till klimparna tillsammans med svartpeppar efter smak och tillsätt slutligen det smälta smöret. Skär salladslöken i ringar som är ca 1 cm breda till gulaschen.
Blanda salladslöken med gulaschen, när köttet är mört och krydda med salt och svartpeppar. Gör med hjälp av två matskedar queneller av klimpsmeten och lägg dem i gulaschen. Sätt locket på grytan. Tillaga klimparna i 15-20 minuter i gulaschen, tills de känns fasta. Plocka bladen från persiljan och hacka fint.
Servering: Toppa/garnera den finhackade persiljan över gulaschen med klimpar.