En vegansk bolognese, gjord på belugalinser. De passar verkligen perfekt att använda i just sås eller sallader eftersom de håller ihop himla fint när de kokas. Väldigt väldigt gott! Och perfekt matlådemat!
Original recept från undertian.com av Hanna Olvenmark
Oct. 6, 2022
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 dl belugalinser, torkade
1 msk tomatpuré
4 dl krossade tomater
1 st grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
2 st morot
2 msk frysta örter ex. basilika, persilja
1 krm sambal oelek eller chiliflakes
2 dl havregrädde
Salt & svartpeppar
4 port pasta
Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna och fräs löken blank i olja, stek på medelvärme (akta så att det ej bränns vid). Låt paprikapulver fräsa med. Skölj linserna och lägg i fräset. Blanda om. Lägg i tomatpuré. Slå över krossade tomater, smula över buljong och vatten. Låt puttra på medelvärme.
Skala palsternackan och skär i små bitar och lägg i såsen när den puttrat ca 10 min. Lägg i kryddorna. Vill du ha i sambal oelek/chiliflakes så lägg i dem nu.
Koka upp vattnet till pastan och koka pastan.
Såsen är klar när linserna är mjuka, men de ska ha lite tuggmotstånd. Det tar totalt ca 25 min. Slå på havregrädden på slutet och rör om till varm. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pastan.