Här ska ni få recept på en galet enkel och god äppelkaka. Den är toppad med en seg och knäckig havretosca, sen är kakan smaksatt med brynt smör. Hösten börjar verkligen krypa sig på påriktigt nu men äppelsäsongen är också den fullt igång!🍂🍎 Äpple är ändå en av mina favoriter att baka med! Tycker alltid att det blir så gott!🤩
Original recept från www.instagram.com
Sept. 23, 2024
125 g smör
4 st ägg
225 g strösocker (2,5 dl)
210 g vetemjöl (3,5 dl)
1.5 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 dl mjölk
2 st äpplen
3 msk kanel
180 g havregryn (4 dl)
150 g smör
155 g strösocker (ca 1,75 dl)
120 g ljus sirap (6 msk)
Sätt ugnen på 170° varmluft (195° vanlig).
Bryn smör till kakan i en kastrull och låt svalna.
Skala och kärna ur äpplena. Skär i tunna skivor och lägg i en bunke tillsammans med kanel.
Vispa ägg och socker någon minut, så det blir lite vitt, men inte för mycket! Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop. Rör sedan ner mjölken blandat med smöret.
Klä en form ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Under tiden gör toscasmeten:
Blanda alla ingredienser till toscan i en kastrull och värm under omrörning till en tjock massa.
Ta ut kakan och bred försiktigt ut toscan ovan på. Grädda ytterligare 10-12 min, den ska få fin färg. Låt svalna och skär upp.