En enkel och supergod sockerkaka med en twist.
Original recept från www.koket.se av Camilla Hamid
Sept. 22, 2024
100 g smör
1 dl mjölk
3 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0.5 dl strösocker
0.25 dl brunt farinsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör.
Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
Börja med att hälla 1/3 av sockerkakssmeten i formen. Strö på hälften av fyllningen på smeten, täck med ytterligare 1/3 smet, strö på resten av fyllningen och ha tillslut på resten av smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Låt svalna innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat.