KALVLEVER ANGLAIS PÅ RICHARDS VIS

Receptet på Kalvlever Anglais låter historien berätta att det härstammar från Mäster Anders på Kungsholmen i Stockholm. Richard Sverkersten bjuder på ett av sina favoritrecept på temat kalv.

Original recept från www.patallriken.se av Richard Sverkersten

Jesper Stenberg

Oct. 10, 2024

Ingredienser

600 g kalvlever

200 g rökt sidfläsk (vikt när svålen är bortskuren)

120 g kalvbräss

80 g smör, brynt och till stekning

0.5 dl mjöl

2 st schalottenlökar

2 st vitlöksklyftor

Några kvistar färsk timjan

1 dl kapris

1.5 dl finhackad persilja

Salt

Potatispuré

1 kg potatis

1.25 dl mjölk

40 g smör

1 nypa socker

0.5 krm finriven muskot

Salt & vitpeppar

Gör så här

Putsa levern noga från eventuella hinnor och senor. Skär i tunna skivor (1–1,5 cm)

Skär bort eventuell svål från fläsket och skär sedan i grova bitar (typ 1 x 3 cm).

Putsa brässen från eventuella hinnor. Ofta finns färdigpreparerarad bräss att köpa så slipper du hela processen med lång avsköljning och puts.

Finhacka schalottenlöken.

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Stompa potatisen och tillsätt uppvärmd mjölk, en rejäl klick smör, en nypa socker och en uns finriven muskot. Smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt.

Stek sidfläsket knaprigt tillsammans med en hel vitlöksklyfta. Sila bort fettet och ta bort vitlöksklyftan. Blanda kaprisen och schalottenlöken med sidfläsket. Tillsätt ca 40 g brynt smör och finhackad persilja (spar gärna lite persilja som delkoration). Håll varmt.

Vänd leverskivorna i mjöl och stek hastigt i brynt smör. Ca 1 1/2 minut per sida på hög värme. Krydda med salt. Håll varmt.

Stek brässen hel i rikligt med smör tillsammans med en vitlöksklyfta och färsk timjan. Ca 2 minuter på varje sida. Ös ständigt brässen med kryddsmöret. Skär i fina munsbitar. Vill du, kan du ge bitarna en snabb extra omgång i pannan så de får lite fin stekyta.

Montera rätten vackert på tallrikar. Stössla gärna lite extra persilja över anrättningarna. Servera omedelbart.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.