En mustig och len soppa på röda linser, kryddor och fräst pulbiber. Avsluta med en skvätt citron för en äkta turkisk smakupplevelse! Receptet hittar du här: https://www.mealview.se/recipe/23
Sept. 27, 2024
3 dl röda linser
1 st gul lök
1 st fast potatis
2 st morötter
2 msk tomatpuré
2 st grönsaksbuljongtärningar
1.5 tsk spiskummin
2 msk olivolja
1 l vatten
1 tsk salt
0.5 tsk peppar
1 st citron
50 g smör
1 msk pulbiber
1. Förberedelser Skölj linserna noggrant i kallt vatten och låt dem rinna av i ett durkslag. Skala potatis och morot. Hacka potatis och morot i träningar och lägg i en skål. Hacka gul lök och lägg i en separat skål. Skär citron i klyftor, lägg i en skål och ställ åt sidan.
2. Stek grönsaker Hetta upp olivolja i en rymlig gryta. Stek löken tills den blir glansig. Tillsätt potatis och morot och stek allt tills det mjuknat något. Rör ner tomatpuré och låt den fräsa med en stund.
3. Tillsätt linser Tillsätt vatten i grytan. Tillsätt de avrunna linserna, grönsaksbuljongtärning, salt och peppar. Rör om och låt soppan koka upp.
4. Låt puttra Sänk värmen och låt soppan puttra under lock tills linserna och grönsakerna är mjuka, cirka 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten om soppan känns för tjock.
5. Mixa soppan Mixa soppan slät med en stavmixer. Lägg i spiskummin och blanda. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar om det behövs.
6. Förbered garneringen Smält smör i en liten panna. Fräs pulbiber några sekunder utan att det bränns. Häll upp soppan i skålar och garnera med det frästa smöret. Pressa citron över soppan vid servering om så önskas.