En otroligt god äppelkaka med toscatäcke 😋👌 💡Tips! Om man inte kan äta mandlar, så kan man använda havregryn istället 😁
Oct. 21, 2025
150 g smör
3 dl strösocker
3 st ägg
1 dl mjölk
3.25 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk vaniljsocker
5 st äpplen
100 g smör
3 msk mjölk
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
150 g mandelspån
Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme.
Smöra och täck en springform med bakplåtspapper (ca 23 cm).
Kom ihåg! att storleken på din form påverkar gräddningstiden.
Vispa smöret och strösockret med elvisp och tillsätt ett ägg åt gången och vispa ihop. Vänd i mjölken och vispa ihop.
Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker) i en skål och vänd ner med en slickepott och blanda till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
Skala och skiva äpplena tunt. Exakt hur många äpplen man behöver beror på storleken på äpplena. De ska täcka toppen av kakan. Pudra över kanel.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Förbered toscan under tiden.
Obs! Kakan ska vara 80% gräddad, när toscan ska på.
Toscan: Smält smöret - vänd i resten av ingredienserna och blanda ihop.
Grädda toscan: Toppa kakan med ett jämnt lager tosca. Grädda sedan igen i ca 15-20 minuter eller tills toscan är gyllene och kakan är gräddad.Känn med en tandpetare.
Servering: Låt kakan svalna något och servera sedan.