En otroligt god Ă€ppelkaka med toscatĂ€cke đđ đĄTips! Om man inte kan Ă€ta mandlar, sĂ„ kan man anvĂ€nda havregryn istĂ€llet đ
Oct. 21, 2025
150 g smör
3 dl strösocker
3 st Àgg
1 dl mjölk
3.25 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk vaniljsocker
5 st Àpplen
100 g smör
3 msk mjölk
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
150 g mandelspÄn
SÀtt ugnen pÄ 200°C, över- och undervÀrme.
Smöra och tÀck en springform med bakplÄtspapper (ca 23 cm).
Kom ihÄg! att storleken pÄ din form pÄverkar grÀddningstiden.
Vispa smöret och strösockret med elvisp och tillsÀtt ett Àgg Ät gÄngen och vispa ihop. VÀnd i mjölken och vispa ihop.
Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker) i en skÄl och vÀnd ner med en slickepott och blanda till en jÀmn smet. HÀll över smeten i formen.
Skala och skiva Àpplena tunt. Exakt hur mÄnga Àpplen man behöver beror pÄ storleken pÄ Àpplena. De ska tÀcka toppen av kakan. Pudra över kanel.
GrÀdda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Förbered toscan under tiden.
Obs! Kakan ska vara 80% grÀddad, nÀr toscan ska pÄ.
Toscan: SmÀlt smöret - vÀnd i resten av ingredienserna och blanda ihop.
GrÀdda toscan: Toppa kakan med ett jÀmnt lager tosca. GrÀdda sedan igen i ca 15-20 minuter eller tills toscan Àr gyllene och kakan Àr grÀddad.KÀnn med en tandpetare.
Servering: LÄt kakan svalna nÄgot och servera sedan.