En läcker sellerisoppa med äpple och krispig pancetta, perfekt som förrätt eller som middag. Dubblera mängden om du vill göra det som en middagsrätt, i receptet är det anpassat för förrätt. Det går även bra med bacon istället för pancetta.
Sept. 18, 2024
0.5 st lök
200 g potatisar
250 g rotselleri
1.5 msk smör
1.5 tsk torkad timjan
8 dl grönsaksbuljong, två tärningarj
1 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt och peppar
140 g pancetta i tärningar
1 st handfull bredbladig persilja
0.5 st äpple
Skala och hacka löken fint. Skala potatisarna och rotsellerin, skär dem i mindre tärningar.
Stek lök, potatis och selleri i smör i en gryta i cirka 2 minuter och krydda med timjan.
Häll buljongen i grytan och låt soppan koka upp. Sänk värmen till medel och låt sjuda i 20 minuter tills rotfrukterna mjuknat något.
Ta bort grytan från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer direkt i grytan.
Tillsätt grädden och sätt tillbaka grytan på spisen. Värm upp soppan ordentligt och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Topping: Sätt ugnen på 180°. Fördela pancettan på en bakplåt med bakplåtspapper och stek i ugnen i 8-10 minuter tills den är krispig. Låt rinna av på hushållspapper.
Skölj äpplet och skär det i små tärningar.
Servera soppan i skålar och toppa med pancetta, äppletärningar och hackad persilja.