Fisk- och grönsakssoppa från Provence, en traditionell rätt som tillagas med olika sorters fisk och grönsaker.
Sept. 14, 2024
1 kg färsk eller djupfryst medelhasfisk
1 st gul lök
4 st medelstora potatisar (fast sort)
4 st bifftomater
1 st knippa persilja
4 msk olivolja
4 st lagerblad
1 påse saffran
4 st vitlöksklyftor
8 st tunna skivor baguette
Salt, nymalen peppar
1 st vitlöksklyfta
1 st röd pepparfrukt
2 dl kallpressad olivolja
Om fiskarna är djupfrysta, skala löken och skär den. Heta upp oljan i en stekpanna. Koka under tiden upp lite vatten.
Spola av potatisarna med kallt vatten och skala dem. Skär dem i mycket tunna skivor.
Skala tomaterna samt dela var och en i 4 delar. Ta bort kärnorna och skär fruktköttet i små tärningar.
Skölj persiljan och klappa den torr. Stek potatisskivorna hastigt med löken.
Tillsätt tomater, persilja, lagerblad och saffran. Salta och peppra. Skala och pressa över vitlöken. Sänk värmen och låt småkoka i ca 5 minuter.
Lägg fiskarna i stekpannan och låt dem koka med kort. Häll över det kokande vattnet. Öka värmen igen och låt soppan koka i 15-20 minuter.
Skala vitlöken och krossa den tillsammans med pepparfrukten. Kramar brödet och blanda med vitlöksmassan. Häll oljan i en tunn stråle och blanda väl.
Rosta baguetteskivorna i en panna utan fett och lägg dem i en förvärmd soppterrin.
Ta försiktigt upp fiskarna ur buljongen med en hålslev och lägg på ett fat med grönsakerna runt om. Häll fiskbuljongen över brödskivorna i terrinen.
Duka för varje gäst med en sopptallrik och en flat tallrik. Lägg först fiskköttet i den djupa tallriken och därefter grönsakerna runt om. Fyll på med buljong och lägg brödet ovanpå.