En simpel och god grönpepparsås med krispig potatis som passar till allt från viltkött till vanligt kött 🥩 😋.
Sept. 14, 2024
2 st schalottenlökar
2 msk smör
1 msk grönpepparsås i lag
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
2 msk kalvfond eller köttfond
2 msk konjak
1 msk majsstärkelse
0.5 - 1 dl vatten
3 - 4 st halvstora potatisar
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver eller vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
0.5 - 1 tsk peppar
0.5 - 1 tsk farinsocker
1 tsk timjan
1 tsk oregano
Finhacka schalottenlöken och stek medelvarm i en kastrull tillsammans med smöret tills det blir genomskinlig (ca 5 min) sedan krossa grönpepparn i mortel och fräs ner med löken ytligare några minuter.
Häll på konjaken och låt sjuda upp några minuter (ca 5 min). Sedan häll på grädden och fonden och låt sjuda en stund (ca 10 min). Nu kan blanda vatten och majsenamjölet och hälla ner eller göra en egen redning så såsen tjocknar till sig. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
För att få potatisen så krispig så möjligt så använd dig utav bryttekniken, man sätter in en kniv i potatisen och bryter av den istället för att skära den rakt igenom för att få den ”ojämna” utan på den.
Sedan blanda potatisen rikligt med olivolja i en bunke och lätt ut på plåten med bakplåtspapper som du smort in med olivolja. Krydda potatisen med kryddblandning du har gjort, var inte rädd för att krydda på, ju mer desto godare 😉.
Sätt ugnen på 200 grader och kör potatisen i cirka 20 minuter tills den börjar få lite färg. Nu ska du byta till varmluft på ungen och höja till 220 grader tills potatisen får mycket färg. Nu har du en krispig och god potatis! Salta extra om det behövs.