Ca 30 minuter

Krämig räkpasta

Recept från Catarina König, alltid ett säkert kort! Hittade inte scampi i affären så körde på vanliga räkor och det blev jättegott!

Sophie ”Fia” Vildahl

Sept. 13, 2024

Ingredienser

* 400g pasta

* 16-20 kokta vannameiräkor / scampi (600 g vanliga räkor med skal)

* 3-4 vitlöksklyftor

* 2 bananschalottenlökar

* 1 röd chili (medel 🔥 het), finhackad

* 6-8 romanticatomater, delade i kvartar

* 2 dl vitt vin

* 3 dl mellangrädde/vispgrädde

* 1 grönsaksbuljongtärning

* 1 dl finhackad bladpersilja/vanlig

* salt

* nymalen svartpeppar

* (chiliflakes om hettan i chilin inte är så hög)

Gör så här

Lägg fram Vanameiräkor / scampi på ett fat för att tina. Ta sedan bort om det finns något skal kvar på räkorna och dela dem på längden på hälften.

Halvera på längden och skiva schalottenlöken tunt.

Finhacka vitlök, chili och skär tomaterna i kvartar.

Lägg en rejäl klick smör i stekpanna med högre kant och fräs schalottenlöken lite mjuk och glansig på medelhög värme. Tillsätt sedan vitlök och chili, rör om.

Vänd i tomaterna och låt mysa med i pannan tills de mjuknar något. (Inte för hög värme så löken bränns)

Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt sedan grädde och smulad buljongtärning. Låt koka ihop / reducera till önskad krämighet.

Koka pastan i saltat vatten al dente.

Vänd i räkor och persilja och låt puttra med några minuter. (Skulle räkorna vara helt råa, alltså inte förkokta, så får de gärna koka med lite längre) Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och vänd sedan ihop såsen med den avhällda pastan.

Servera och toppa med parmesan och finskuren bladpersilja eller toppa med fryst.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.